Εισαγωγικό κείμενο: Τα εθελοντικά μας προγράμματα συνεχίζονται και το 2023 και προσκαλούμε στην ομάδα νέους και νέες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν τον χρόνο και τη θετική τους ενέργεια! Αν σε ενδιαφέρει να γίνεις μέλος της ομάδας δες αναλυτικά τις δράσεις μας και πως μπορείς να συμμετέχεις.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

2022 – 2023

Τη φετινή χρονιά μας περιμένουν πολλά και ενδιαφέροντα προγράμματα! Μετά τους περιορισμούς της καραντίνας ξεκινάμε πάλι να βρίσκουμε το βηματισμό μας και να διοργανώνουμε με χαρά και ανυπομονησία δράσεις εξωστρέφειας! Νέες ιδέες, νέοι άνθρωποι, νέες προκλήσεις μας περιμένουν!

Μπορείς να επιλέξεις τις δράσεις που σε ενδιαφέρουν ανάλογα με τον χρόνο σου και τα ενδιαφέροντά σου αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της ομάδας. 

Τι μπορείς να κάνεις ως εθελοντής/ντρια στη «Σχεδία στην πόλη»;;

  • Εκπαιδεύεσαι μέσα από τις εκπαιδευτικές συναντήσεις εθελοντών.
  • Συμμετέχεις σε ομάδες εργασίας για τη δημιουργία παιδαγωγικού υλικού και εγχειριδίων καθώς και για τον σχεδιασμό καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Υλοποιείς, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, προγράμματα σε διαφορετικούς χώρους όπως: σχολεία, βιβλιοθήκες, φορείς, πολιτιστικούς χώρους κ.α.
  • Οργανώνεις ένα δικό σου youth project!
  • Συμμετέχεις ενεργά σε δράσεις στην πόλη (εκδηλώσεις, φεστιβάλ κ.α.)
  • Έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης και σε ανταλλαγές νέων (Erasmus+).

Οι δράσεις μας: 

1. Εκπαιδευόμαστε! Βιωματικά σεμινάρια για παιδαγωγούς & εμψυχωτές

Πιστεύουμε στη δια βίου μάθηση και στην αξία της μη τυπικής εκπαίδευσης. Για αυτό διοργανώνουμε σεμινάρια και ημερίδες για σύγχρονα παιδαγωγικά θέματα: συμπερίληψη στο σχολείο, εμψύχωση ομάδων, δημιουργική μάθηση, εκπαιδευτικό δράμα, διαφορετικότητα, επίλυση διαφωνιών & διαχείριση συγκρούσεων, παιχνίδι, εικαστικά, κουκλοθέατρο κ.α.

Πότε; περιοδικά, μία Κυριακή τον μήνα (συνήθως από Οκτώβριο έως Μάιο).

* Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ομάδας που έχουν τακτοποιήσει τη συνδρομή τους συμμετέχουν δωρεάν σε τουλάχιστον 5 σεμινάρια τον χρόνο.

 

2. Δράσεις για παιδιά: «Παιχνιδο-Bαλίτσες»

Τι κάνουμε γενικά; Ταξιδεύουμε σε παιδικές βιβλιοθήκες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σχολεία, ιδρύματα, πλατείες, γειτονιές και μοιραζόμαστε με τα παιδιά πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που προάγουν τη συνεργασία, την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και δίνουν την ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης.

Γιατί πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά δικαιούνται ευκαιρίες στη δημιουργική μάθηση και στο παιχνίδι. Τη φετινή χρονιά θα επισκεφθούμε περιοδικά φορείς και δομές της πόλης όπως ο Φάρος του κόσμου, τα Παιδικά Χωριά SOS, Κ.Υ.Ν-ΑΡΣΙΣ  κ.α.

Πότε; κάθε Παρασκευή 17.00-19.00

 

3. Δράσεις για παιδιά: "Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων"

Η ιδέα μας για τη δράση "Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" βασίστηκε στις εμπειρίες της ομάδας μας μέσα από τη συνεργασία με οικογένειες και εκπαιδευτικούς τα τελευταία 3 χρόνια, δηλαδή πριν και μετά την πανδημία. Έχει ως στόχο να προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μάθουν να τα διαχειρίζονται μέσα από μια βιωματική διαδικασία. Παράλληλα στοχεύει στην ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονέων. Η δράση αυτή υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του πρόγράμματος "Σημεία Στήριξης" που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

Περιλαμβάνει:

- 15 επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία και σε χώρους μη τυπικής εκπαίδευσης για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων».

- 4 δια ζώσης σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς σε διαφορετικές περιοχές.

Πως συμμετέχεις;

  • αφού εκπαιδευτείς στο πρόγραμμα, μπορείς να ταξιδέψεις μαζί μας στα σχολεία αποκτώντας βιωματική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων. Η συμμετοχή αφορά κυρίως φοιτητές Τμ. Δημοτικής Εκπαίδευσης καθώς απευθύνεται σε παιδιά 6-8 ετών και φοιτ. Τμήματος Ψυχολογίας λόγω της θεματικής (ψυχική ανθεκτικότητα, διαχείριση συναισθηματικών καταστάσεων).  
  • μπορείς να παρακολουθήσεις το εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της δράσης.

 

4. Προγράμματα υποστήριξης ευάλωτων ομάδων: 

Μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΝΑΟΜΙ - Οικουμενικό εργαστήριο για πρόσφυγες

Τι κάνουμε γενικά; Σε συνεργασία με φορείς της πόλης καταγράφουμε ανάγκες και δημιουργούμε ένα πλαίσιο – πρόγραμμα δράσης με στόχο να υποστηρίξουμε, να ενδυναμώσουμε και να ενθαρρύνουμε ανθρώπους που ζουν σε ευάλωτα περιβάλλοντα. Στα προγράμματα τηρούμε αυστηρό πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας και η ομάδα των εθελοντών συμμετέχει κατόπιν εκπαίδευσης.

Τι κάνουμε φέτος; Η οργάνωση “ΝΑΟΜΙ-οικουμενικό εργαστήριο για πρόσφυγες” πραγματοποιεί μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες και προσφύγισσες που συμμετέχουν στα τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης στη Ραπτική ή στους/στις ράπτες/τριες που εργάζονται πλέον επαγγελματικά στο παραγωγικό εργαστήριο ραπτικής της ΝΑΟΜΙ.

Η “Σχεδία στην πόλη” συνεργάζεται και υποστηρίζει στο έργο της.

Στόχος των μαθημάτων είναι η εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα (γραμματική-συντακτικό/ επίπεδο Α1), η ανάπτυξη προφορικού λόγου και η εκμάθηση ορολογίας που σχετίζεται με τη ραπτική.

Τι μπορείς να προσφέρεις; μπορείς να συμμετέχεις μία ημέρα την εβδομάδα στα μαθήματα και να υποστηρίζεις τους/τις  μαθητές/τριες στη διαδικασία της πρακτικής εξάσκησης τόσο στις γραπτές ασκήσεις όσο και στον προφορικό λόγο. Ο συγκεκριμένος κύκλος μαθημάτων είναι διάρκειας 3 μηνών και ολοκληρώνεται τέλος Ιανουαρίου 2023. Γι' αυτό είναι σημαντικό να είναι σταθερή η μέρα που θα επιλέξεις να συμμετέχεις ώστε να σε γνωρίσει η ομάδα και να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης.

Που; Πτολεμαίων 29 Α , 6ος όροφος, στον χώρο της Ναόμι.

Πότε; Τρίτη, Τέτάρτη & Πέμπτη, 16.00-17.30. Επιλέγεις μία ημέρα που μπορείς.

5. Youth and the City project

To μότο μας είναι ότι οι μικρές καθημερινές πράξεις μπορούν να φέρουν σημαντικές αλλαγές για έναν καλύτερο κόσμο!

Σύντομη περιγραφή:

Αυτό το πρόγραμμα εστιάζει στη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, τη διάδραση των νέων με την τοπική κοινωνία. Σχεδιάζουμε νεανικές δράσεις στην πόλη μας και επικοινωνούμε μέσα από τις τέχνες, τα media και τις νέες τεχνολογίες (φωτογραφία, βίντεο, performances, κ.α.).

Σκοπός μας; Να συνομιλήσουμε σπάζοντας «στερεότυπα», να εκφραστούμε και να δείξουμε τη δημιουργική δύναμη των νέων που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Τι μπορείτε να κάνετε;;;

Σκεφτείτε απλές ιδέες: Πορτραίτα εθελοντών και φίλων, φωτογραφίες από όμορφα ή άσxημα σημεία της πόλης, ζωντανούς πίνακες (με ένα θέμα) που θα κάνετε με μέλη της ομάδας ή δικούς σας φίλους, μια μικρή εικαστική παρέμβαση, ένα κινητό ατελιέ ζωγραφικής στην παραλία ή σε πλατείες, το newsletter των εθελοντών κλπ. Σκεφτείτε θέματα της καθημερινής ζωής: η δυσκολία στην επικοινωνία, το αστικό μας τοπίο, η ξεχασμένη πολυπολιτισμική μας ιστορία, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, οι στοές κι οι αγορές της Θεσσαλονίκης... Γεύσεις που θα θέλατε να δείξετε σε φίλους, τι σας συγκινεί, τι σας ενθουσιάζει, τι σας θυμώνει, τις σας εμπνέει, τι θα αλλάζατε!!!!

 

6. Η Σχεδία πάει…Ευρώπη - Προγράμματα κινητικότητας για νέους

Η ομάδα μας έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με νεανικές, πολιτιστικές και παιδαγωγικές οργανώσεις και φορείς στην Ευρώπη, μέσα από το πρόγραμμα ERASMUS+. Από το 2003 συμμετέχουμε σε ανταλλαγές νέων, σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης.

Επίσης συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ως πιστοποιημένος φορέας φιλοξενίας νέων εθελοντών. 

Γίνεται τακτική ενημέρωση για προγράμματα που μπορείτε να συμμετέχετε.

 

Ο εθελοντισμός είναι μικρές καθημερινές πράξεις!

Aς ξεκινήσουμε τώρα!