Εισαγωγικό κείμενο: Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου γιορτάσαμε με τις οργανώσεις του Thess-δικτύου την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στην Αποθήκη Δ' στο Λιμάνι. Οι επισκέπτες/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις των φορέων και να συμμετέχουν σε δημιουργικά εργαστήρια και συζητήσεις. Η ομάδα μας έδωσε το παρόν με εργαστήρια για γονείς και παιδιά!

"εΘΕΛΩντισμός SKG!",

το thess-δίκτυο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού,

Σάββατο 4.12.2022, 11:00-18:00 στην Αποθήκη Δ΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

 

Η "Σχεδία στην πόλη" συμμετείχε και φέτος στην εκδήλωση με ξεχωριστές δράσεις για παιδιά και γονείς!

 

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη με το ψήφισμα 40/212 της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου του 1985.

Στόχος του ΟΗΕ είναι όχι μόνο να προβάλλεται το έργο των εθελοντών αλλά να παροτρύνονται και άλλοι στον εθελοντισμό. Η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνεται διαρκώς και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι εκστρατείες για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, των στερεοτύπων, του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των γυναικών.

 

Το "Thess - δίκτυο" (άτυπο δίκτυο των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλονίκης) διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθελοντισμό κάθε χρόνο από την ίδρυσή του το 2011. Φέτος λοιπόν, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Δ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης με ευγενική παραχώρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η "Σχεδία στην πόλη" είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου και συμμετέχει στις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι δεν θα μπορούσε να λείψει  από αυτή την εορταστική εκδήλωση! 

Θέλοντας να τιμήσει τους εθελοντές και τις εθελόντριες της ομάδας αλλά και να προάγει την αξία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της επικοινωνίας και της ενσυναίσθησης σχεδίασε τον χώρο της Παιδικής Γωνιάς που φιλοξένησε μια σειρά από δραστηριότητες για παιδιά και γονείς.

Παζλ με μικρές ιστορίες προσφοράς, αφήγηση, ζωγραφική, παιχνίδια και κατασκευή του εΘΕΛΩ-σελιδοδείκτη ως ενθύμιο από την ημέρα!

Συμμετείχαν 12 εθελοντές και εθελόντριες της ομάδας μας και τους/τις ευχαριστούμε θερμά που ήταν κοντά μας και συνέβαλαν με τόσο μεράκι στην υλοποίηση αυτών των δράσεων!

Επίσης προσκάλεσαμε τη συγγραφέα και παιδαγωγό Ζαχαρούλα Τζίνη να μας παρουσιάσει διαδραστικά παιχνίδια εμπνευσμένα από το βιβλίο της για τον εθελοντισμό «Θέλω, Θέλεις... Έγινε!» των εκδόσεων Διάπλους σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου. Η κα Τζίνη ήταν κοντά μας, μιλήσαμε, παίξαμε και ζωγραφίσαμε τα δικά μας εθελοντικά μηνύματα. 

Την ευχαριστούμε πολύ για τη άμεση ανταπόκριση και την τόσο όμορφη συνεργασία.  

 

Γιατί τελικά...

ο εθελοντισμός είναι μικρές καθημερινές πράξεις!

 

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Το «Thess-δίκτυο», το Άτυπο Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλονίκης, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού με μια ξεχωριστή γιορτή στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι επισκέπτες/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οργανώσεις της πόλης μας μέσα από μια σειρά δράσεων για όλες τις ηλικίες, από τις 11:00 έως τις 18:00.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης:

 • Info desk  με ενημερωτικό υλικό των οργανώσεων του thess-δικτύου
 • Info point από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων
 • Προβολές με εθελοντικές δράσεις των φορέων
 • "Volunteers Reflection"  έκθεση φωτογραφίας από την οργάνωση “United Societies of Balkans”. 

 

11:00 – 13:00: δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες

Παιδική γωνιά:

 • «Μικροί εθελοντές εν δράσει!», εργαστήρι ευαισθητοποίησης με την εθελοντική ομάδα παιδαγωγών της «Σχεδίας στην πόλη»
 • «Εθελοντισμός: Μαζί μπορούμε!! Αν το θέλω κι εγώ το Θέλεις κι εσύ!!», ένα διαδραστικό παιχνίδι με αφορμή το βιβλίο για τον εθελοντισμό «Θέλω, Θέλεις... Έγινε!»  της συγγραφέως Ζαχαρούλας Τζίνη των εκδόσεων Διάπλους σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου. Με την υποστήριξη της «Σχεδίας στην πόλη».

Παιχνίδια για όλες τις ηλικίες:

 • «Τα απορρίμματα… αλλιώς», εργαστήρι κατασκευών με το Φιξ in Art (κατάλληλο για όλες τις ηλικίες).
 • «Εργαστήριο seedbombs» για παιδιά και ενήλικες και ενημέρωση για την περμακουλτούρα και πως την εφαρμόζουμε σε ατομικό επίπεδο από τους Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης.
 • «Υou can BEE», κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος και στολιδιών. Ανοιχτό εργαστήρι για ενήλικες με την ομάδα εθελοντών/ντριών των “United Societies of Balkans”. 
 • Διαδραστικά εργαστήρια  με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης.

13:00-15:00: διαδραστικές νεανικές δράσεις

 • «Artboo», διαδραστικά παιχνίδια με την ομάδα εθελοντών/ντριών της Infinity Greece
 • «Εθελοντίσου μαζί μας»,  διαδραστικές δραστηριότητες για την προαγωγή του εθελοντισμού από τους Εuropean Solidarity Corps εθελόντ(ρι)ες και της τοπικής ομάδας εθελοντ(ρι)ες των “United Societies of Balkans”
 • Παιχνίδι ερωτήσεων και δράσεις για τα 50 χρόνια της ActionAid, από το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη.

14:30-15:00: «Ιστορίες να λέμε…», αφήγηση και ανταλλαγή ιστοριών με τη Ροδάνθη Δημητρέση και την Action Art

15:00-17:00: «Εθελοντισμός και προκλήσεις στο σήμερα», ανοιχτό εργαστήρι – συζήτηση. Συντονισμός: Σοφία Κυπριανίδου (Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης).

17:00-18:00: «Improv», από τη σχολή αυτοσχεδιασμού Ya Impro. Μια δράση βασισμένη στη συνεργασία, την ελεύθερη έκφραση, τη δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό.

 

Πληροφορίες:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ. επικοινωνίας: 6978383064 (Αργυρώ Σκίτσα, συντονίστρια δικτύου)