Εισαγωγικό κείμενο: Το νέο μας youth project είναι αφιερωμένο στις άτυπες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Μοιραζόμαστε με ιδιαίτερη χαρά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Μαρίνα Τζίκου, ψυχολόγος και μέλος της Ομάδας Ελεύθερης Έκφρασης - Συζήτησης Peer2Peer.

Συνέντευξη - αφιέρωμα στην άτυπη Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης - Συζήτησης Peer2Peer

Με την παρουσίαση της Ομάδας Ελεύθερης Έκφρασης - Συζήτησης Peer2Peer ξεκινάμε τo νέο μας youth project.  Είναι αφιερωμένο στις άτυπες ομάδες της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει έναν κύκλο συνεντεύξεων. Στόχος μας είναι να κάνουμε ευρύτερα γνωστό το έργο τους και να αναδείξουμε τη δημιουργική δύναμη των νέων που ζουν στην πόλη μας.

Μοιραζόμαστε με ιδιαίτερη χαρά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Μαρίνα Τζίκου, ψυχολόγος και μέλος της ομάδας Peer2Peer.

- Πώς προέκυψε η ιδέα του project “Peer2Peer”;

- Μ.Τ. : Καταρχάς ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε από τα μέλη της ομάδας «ΥΧ», μιας ομάδας νέων που ασχολούνται με την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας από το 2019. Έτσι το 2021 και έχοντας αφήσει πίσω μας μια δύσκολη περίοδο καραντίνας και εγκλεισμού καταλάβαμε πόσο σημαντική και αναγκαία ήταν η ανθρώπινη σύνδεση και επαφή την οποία στερηθήκαμε σε όλες της τις εκφάνσεις. Έχοντας πραγματοποιήσει ποικίλες δράσεις, ομιλίες με ειδικούς και εργαστήρια κατά το διάστημα 2020-2021, αλλά και πέρυσι μετά την ολοκλήρωση ενός θεματικού κύκλου που είχε να κάνει με το τραύμα και την τραυματοθεραπεία στο ΑΠΘ, ξεκίνησε ή ιδέα δειλά-δειλά να παίρνει μορφή.

      

- Για κάποιον που δεν γνωρίζει πώς θα του περιέγραφες το project «Peer2Peer»;

- Μ.Τ.: Ουσιαστικά είναι μια ομάδα ελεύθερης έκφρασης και συζήτησης με αυτοτελείς εβδομαδιαίες θεματικές συναντήσεις διάρκειας 2-3 ωρών. Το 2021 πραγματοποιήσαμε 12 συναντήσεις όπου η κάθε μια είχε τη δική της θεματική και περιεχόμενο. Ενδεικτικά θέματα που καλύψαμε ήταν η μοναξιά και η μοναχικότητα, η απώλεια και το πένθος, η επαφή μας με τα αρνητικά συναισθήματα, η εικόνα σώματος, η έκφραση, η εμπειρία ή όχι με την ψυχοθεραπεία κ.λπ.. Βασίζεται στην ιδέα της αυτοβοήθειας, αλληλοβοήθειας όπου ο καθένας σε ένα περιβάλλον ασφαλώς διαμορφωμένο, μπορεί να μοιραστεί να εκφραστεί και να επικοινωνήσει προβληματισμούς και σκέψεις ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και φόβο για κριτική. Δεν αποτελείται ούτε συντονίζεται από ειδικούς και δεν έχει σε καμία περίπτωση θεραπευτική χροιά. Η κάθε συνάντηση εστιάζει πολύ σε βιωματικές ασκήσεις εμπνευσμένες από την τέχνη, το θέατρο, τη μουσική, τον διαλογισμό και το παιχνίδι. Σε κάθε συνάντηση συμμετέχουν 2-3 συντονιστές/τριες, μέλη της ομάδας.

 

- Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας του «Peer2Peer»;
- Μ.Τ.: Σε κάθε συνάντηση και σε κάθε θεματική ο στόχος αλλά και η εστίαση αλλάζει ανάλογα το θέμα .Βασικός στόχος είναι να δημιουργήθει ένα περιβάλλον όπου το κάθε άτομο θα έχει το χώρο να εκφραστεί και να μοιραστεί ό,τι το αφορά χωρίς περιορισμό και κριτική. Επίσης σημαντικό όπως ανέφερα και παραπάνω είναι η ανάγκη για σύνδεση η οποία είναι ειλικρινής και αδιαμεσολάβητη. Να έρθουμε κοντά με τους δικούς μας περιορισμούς και προβληματισμούς αλλά να ακούσουμε και τις ανάγκες του διπλανού. Γιατί όπως λέμε συχνά στην ομάδα… πού ξέρεις; Ίσως με έναν όμορφο και συλλογικό τρόπο, φορώντας τα παπούτσια του άλλου μπορεί να περπατήσουμε σε…νέα μονοπάτια.

    

- Σε ποιους απευθύνεται;
- Μ.Τ.: Απευθύνεται σε όλους, όλες και όλα τα άτομα από ηλικίες 18 και άνω!

  

- Ποιος είναι ο ρόλος της ομάδας και πώς λειτουργεί;
- Μ.Τ.: Η ομάδα κάθε φορά είναι διαφορετική ανάλογα με τη θεματολογία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ροή και μια ατμόσφαιρα ασφάλειας σχετικά με το θέμα που πραγματευόμαστε. Όλα επιμελούνται σε ομαδικό επίπεδο και τα μέλη πέρα από μοίρασμα των δικών τους εμπειριών, είναι παράλληλα «μάρτυρες» στα βιώματα που κατατίθενται στην ομάδα. Είναι τιμή για εμάς και μεγάλη συγκίνηση όταν βλέπουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, στην οποία είμαστε και εμείς μέλη, να αλληλοεπιδρά με φροντίδα και με σεβασμό, είναι κάτι που έχουμε όλες και όλοι ανάγκη.

- Ποιες ήταν οι δράσεις σας το 2022;

- Μ.Τ.: Οι δράσεις του 2021 ξεκινήσαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο και στο σύνολο ήταν 12 με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον, πράγμα που μας χαροποίησε και μας έδωσε έμπνευση για να συνεχίσουμε και φέτος. Από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά του 2022 πραγματοποιήσαμε 2 συναντήσεις μέχρι στιγμής  (Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2022) με 1ο θέμα «Το ταξίδι της ψυχοθεραπείας» και 2ο «Τα προσωπικά μου καταφύγια» στο υπέροχο και ζεστό χώρο της «Σχεδία στην πόλη», την οποία ευχαριστούμε πολύ. Η επόμενη μας συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο 2023, τη θεματική της οποίας ακόμα δε γνωρίζουμε. Φέτος, θέλουμε μιας και το επιτρέπουν και συνθήκες διότι πέρυσι είχαμε αρκετούς περιορισμούς λόγω των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19, να εντάξουμε πολύ περισσότερο το παιχνίδι αλλά και την κίνηση.

         

- Πώς μπορεί κάποιος να λάβει μέρος στο «Peer2Peer»;

- Μ.Τ.: Ενημερώνουμε κάθε φορά τα social media της ομάδαs «YX» στο Facebook (_yx_official) και το Instagram (_yx_official). Εκεί ανακοινώνουμε το θέμα και βάζουμε τη φόρμα συμμετοχής. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και συνήθως κυμαίνεται στα 7-8 άτομα. Η επιλογή γίνεται τυχαία και μόλις συμπληρωθούν οι θέσεις αποστέλλεται επιβεβαιωτικό email.

 

- Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε με την ίδια δημιουργικότητα και το 2023!

- Μ.Τ.: Με τη σειρά μου εύχομαι καλή επιτυχία  στη "Σχεδία στην πόλη" κι ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Σμαρώ Ιγνατιάδου