Εισαγωγικό κείμενο: Η αγαπημένη μας εθελόντρια ESC Αnastasia ετοίμασε ένα άρθρο με έθιμα από την πατρίδα της την Ουκρανία. Ευχόμαστε να προχωράμε πάντα με νοιάξιμο για τους άλλους και να ανακαλύπτουμε τον κόσμο μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη! Σας ευχόμαστε από καρδιάς καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία!

Σας ευχόμαστε από καρδιάς καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία!

 

 

Η αγαπημένη μας εθελόντρια ESC Αnastasia Μoskalenko ετοίμασε ένα άρθρο με έθιμα από την πατρίδα της την Ουκρανία.

Ευχόμαστε να προχωράμε πάντα με νοιάξιμο για τους άλλους και να ανακαλύπτουμε τον κόσμο μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη!

 

Πάσχα στην Ουκρανία

 Στην Ουκρανία, το Πάσχα ονομάζεται Великдень (Velykden). Είναι μία από τις μεγαλύτερες χριστιανικές γιορτές, που περιέχει πολλές λαϊκές και αρχαίες παραδόσεις.
Το Πάσχα συνήθως πέφτει Απρίλιο ή Μάιο, την περίοδο της άνοιξης και μας αρέσει να βγαίνουμε στη φύση όλοι μαζί για μπάρμπεκιου και φαγητά αφιερωμένα σε εμάς στην εκκλησία.
Οι λαϊκές γιορτές ξεκινούν παραδοσιακά το βράδυ του Πάσχα. Οι αγαπημένες μας δραστηριότητες το Πάσχα, που σε ορισμένες περιοχές της χώρας διαρκούν έως και δύο εβδομάδες, είναι:
• κυκλικοί χοροί (khorovod), που στη Δυτική Ουκρανία ονομάζονται ‘’hayvka’’
• παίζουμε παιχνίδια.

Όλες οι γιορτές συνοδεύονται από τη λεγόμενη βάπτιση, δηλαδή δίνοντας ευχές με το σπάσιμο των πασχαλινών αυγών και τρία φιλιά. Όταν ήμουν μικρή μου άρεσε πολύ το παιχνίδι όπου δύο άτομα παίρνουν από ένα πασχαλινό αυγό και τα χτυπούν και όποιου το αυγό σπάσει πρώτα, πρέπει να το φάει. Σχετικά με τους χαιρετισμούς, έχουμε ακόμη και ένα παραδοσιακό ρητό ‘’Христос воскрес!’’ - ‘’Воістину воскрес!’’ που σημαίνει «Χριστός Ανέστη!»—«Αληθώς Ανέστη!». Μεταξύ των παραδοσιακών εθίμων, μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε το αγαπημένο μου από την παιδική μου ηλικία: την κατακόκκινη Πάσκα με σταφίδες (το παραδοσιακό πασχαλινό κέικ που φτιάχνουμε), καθώς και τα βαμμένα αυγά. Ωστόσο, ο κύριος συμβολισμός αυτής της λαμπρής γιορτής εξακολουθεί να συνδέεται με τη λατρεία και περιλαμβάνει:
• τη φωτιά, που συμβολίζει το Φως του Θεού, από την οποία όλοι οι πιστοί μπορούν να ανάβουν λυχνάρια και κεριά και να μεταφερθεί στο σπίτι,
• το πασχαλινό γεύμα, που έρχεται μετά τη Μεγάλη Σαρακοστή και περιέχει πασχαλινά αυγά, που θεωρούνται σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού, καθώς και τυριά και λουκάνικα,
• τη λιτανεία, που γίνεται τα μεσάνυχτα πριν το Πάσχα από την Ορθόδοξη Εκκλησία και συνοδεύεται από δυνατά τραγούδια, και τελειώνει με την πρωινή λειτουργία.

ΑΣΤΕΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό παρασκευάστηκε το 2009. Το βάρος του ήταν 30 κιλά και το ύψος του ήταν 1 μέτρο. Η μεγαλύτερη πασχαλινή τούρτα στον κόσμο βάρους 2,8 τόνων και ύψους 2,7 μέτρων ψήθηκε το 2013 στην πόλη Khartsyzk στην περιοχή του Ντόνετσκ. Πριν από αυτό, υπήρχε ένα ρεκόρ επίσης στην περιοχή του Ντόνετσκ, στο χωριό της Γιάλτας.

 

Δείτε την ιδιαίτερη συνταγή μου για το Πασχαλινό κέικ!


Υλικά:
800 γρ αλεύρι
450 γρ τυρί κότατζ 5-9%
140 γρ ζάχαρη
ζάχαρη άχνη
3 αυγά και 3 κρόκοι
100 γρ βούτυρο
200 γρ ζαχαρωμένα φρούτα, σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα
140 γρ γάλα
½ κ.γ αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά.

Οδηγίες:

Αρχικά φτιάχνουμε μια ζύμη: ρίχνουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι. Η σύσταση θα πρέπει να σας θυμίζει ξινή κρέμα. Ανακατεύουμε τα πάντα μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει. Θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 2,5 φορές. Μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο δίπλα σε ένα ποτήρι νερό. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη, ενώνουμε 3 κρόκους και 3 αυγά. Αφήνουμε τα ασπράδια από τους 3 κρόκους για το γλάσο. Προσθέτουμε όλη την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί κότατζ και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Ενώ όλα είναι ζυμωμένα, προσθέτουμε την εμποτισμένη μας ζύμη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις και ζυμώνουμε απαλά κάνοντας μια μπάλα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό το βράδυ, έτσι ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε το ψήσιμο το πρωί. Το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε να σταθεί για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να αναμίξετε τη γέμιση στη ζύμη: σταφίδες, σοκολάτα, ζαχαρωμένα φρούτα ή αποξηραμένα. Η γέμιση μπορεί να είναι οποιαδήποτε σας αρέσει. Αλείφουμε τα τοιχώματα των φορμών με λάδι για να μην κολλάει η ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και κάνουμε μπαλάκια. Βάζουμε τις μπάλες στη φόρμα, καλύπτουμε με μια πετσέτα και τη βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσει η ζύμη σχεδόν μέχρι την κορυφή της φόρμας ,αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο και με λίγη ποσότητα γάλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Ελέγχουμε ότι είναι έτοιμο από τη χρυσή κρούστα.
Για να γίνει το γλάσο, σε 50 γρ. ασπράδια προσθέτουμε περίπου 300 γρ. ζάχαρη άχνη, λίγο χυμό λεμονιού και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ρευστό. Αν θέλετε, το γλάσο μπορεί να χωριστεί σε μέρη και να προστεθεί χρωστική τροφίμων διαφορετικών χρωμάτων.

Σας εύχομαι καλό Πάσχα!

Anastasia Moskalenko