Εισαγωγικό κείμενο: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ψυχική ανθεκτικότητα "Αλφαβητάρι των συναισθημάτων" συνεχίζει το ταξίδι του σε Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2022 με δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 

"Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων"

ταξιδεύει σε Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Στο πλαίσιο της δράσης «Το Αλφαβητάρι των συναισθημάτων» η ομάδα μας σχεδίασε και υλοποίησε το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-8 ετών.

Στόχος της δράσης είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών πρωτοσχολικής ηλικίας ώστε να διαχειρίζονται συναισθηματικές καταστάσεις και δυσκολίες της καθημερινής ζωής. 

Το εκπαιδευτικο πρόγραμμα βασίζεται στην ομαδοσυνεργατική μάθηση και περιλαμβάνει παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες ενώ αξιοποιεί τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος.

Επίσης δημιουργήσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που διατέθηκε στους φορείς και στα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας  και την Περιφερειακή Δν/ση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (αρ. 03.08.2022/13021) και προσφέρεται δωρεάν. 

Το ταξίδι μας ξεκίνησε τον Νοέμβριο το 2022 και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήσαμε 16 επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία, Κ.Δ.Α.Π. καθώς και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. 

Η δράση υλοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί (Σεπτέμβριος 2022 - Φεβρουάριος 2023).

Θέλοντας να επικοινωνήσουμε το θέμα της σημασίας της συναισθηματικής ενδυνάμωσης και της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών συνεχίζουμε τις επισκέψεις μας.

Τον Μάιο θα ταξιδέψουμε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες Άνω Τούμπας και Ορέστου όπου θα μας περιμένουν μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων των περιοχών.

Η ομάδα μας έχει μια δημιουργική συνεργασία με τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης εδώ και αρκετά χρόνια.

Πιστεύουμε πως μέσα από τις συνέργειες μπορούμε από κοινού να αναδείξουμε καλές πρακτικές πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τα παιδιά και τη σχολική κοινότητα και να προάγουμε τις αρχές της συμπερίληψης και της βιωματικής μάθησης.