Εισαγωγικό κείμενο: Πάμε Παραθινούπολη; Tο παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς έρχεται στην Πλαζ Αρετσούς από τις 26 έως τις 28 Μαΐου. Συμμετέχουν 40 φορείς με 70 δημιουργικές δράσεις: εργαστήρια, παιχνίδια και παραστάσεις. Η "Σχεδία στην πόλη" θα έχει την τιμή να επιμεληθεί και φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σας περιμένουμε!

H "Σχεδία στην πόλη" σαλπάρει για...

Παραθινούπολη,

Παιδικό φεστιβάλ Δήμου Καλαμαριάς

26 - 28 Μαΐου 2023

Πλαζ Αρετσούς, Καλαμαριά

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 26/05 και Σάββατο 27/05, 18:00-22:00

Κυριακή 28/05, 11:00-14:00 και 18:00-22:00

 

Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων διοργανώνει το παιδικό φεστιβάλ «ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ 2023», το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως 12 ετών, με ένα σύνολο πολύπλευρων εκδηλώσεων. 

Σκοπός του φεστιβάλ είναι προσφέρει στα παιδιά και στις οικογένειες τους ξεχωριστές στιγμές χαράς, δημιουργικής έκφρασης και ανάπτυξης της φαντασίας.  Όλες οι δράσεις αξιοποιούν καινοτόμες σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Δίνεται έμφαση στην ανάδειξη της αξίας του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης και στη σημασία της συμπερίληψης, της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της ενσυναίσθησης. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 70 δράσεις:  γωνιές παιχνιδιών, messy play, ρομποτικής, τσίρκο και πρωτότυπα καλλιτεχνικά εργαστήρια, παραστάσεις στη μικρή και μεγάλη σκηνή. Συμμετέχουν 40  σημαντικοί φορείς, οργανώσεις, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές ομάδες καθώς και έμπειροι παιδαγωγοί κι εμψυχωτές.  

AΡΣΙΣ, ART HOUSE by ellikalisora, ART FACTORY, Εκδόσεις Διάπλους, Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς, Θάνου Ανθή & Χρυσάνθη Όκκα, αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, Θεοδώρου Γιάννης, θεατρικός εμψυχωτής, ΙAΣΙΣ, InCommOn, InfinityGreece, ΚΑΡΛΑΣ ART WORLD, ΛΑΛΑ land, Κήπος - σεμινάρια, ΚΙΡΚΟ, ομάδα τσίρκο, Κρουστόφωνο-Μουσικό Παιχνιδοθέαμα, Κωτούλα Σταυριανή, εικαστικός, Μελωμύθι, Πέννυ Αβραμπέκη & Δημήτρης Τριχάκης, Messy Play Ηehe, ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ, Mosaicists, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού υλικού, Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Ομάδα φίλων και συνεργατών του εκπαιδευτικού Τάσου Γλαντζή, Όμορφος κόσμος της Χαράς- K.Δ.Α.Π., Παιδεία εν δράσει-Κ.Δ.Α.Π., Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς, Παιδική Χορωδιά Canto a tempo Νάουσας, Παίζοντας σε παραδοσιακά μονοπάτια - ομάδα βιωματικών δράσεων για τον λαϊκό πολιτισμό, Πράσινο Σύννεφο - δημιουργικό βιβλιοπωλείο, Προπαιδική και Παιδική Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, Robotixlab, Σβούρα είναι και γυρίζει - Άντζυ Κάντζου, SolidarityNow, Σπιτόδεντρο - παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, Τζίνη Ζαχαρούλα, συγγραφέας, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ..

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνουν στη γωνιά παιδικού βιβλίου χαριστική και ανταλλακτική βιβλιοθήκη.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν  οι παραστάσεις στη μικρή και μεγάλη σκηνή: 

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

  • Μικρή Σκηνή. 19:30: «Ιστορίες με ζώα, αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Μουσική-τραγούδι: Χρυσάνθη Όκκα.
  • Μεγάλη Σκηνή, 21:00:  «Variete Parisien», παράσταση Τσίρκο και εναέριας έκφρασης από την ομάδα ΚΙΡΚΟ

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Μικρή Σκηνή. 19:00: «Το σεντούκι με τις μαγικές λέξεις», παράσταση κουκλοθεάτρου από την ομάδα ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ

Μεγάλη Σκηνή,

20.15:«Παίζουμε μαζί στη μεγάλη σκηνή!», μουσικοκινητικά παιχνίδια από την ομάδα φίλων και συνεργατών του Τάσου Γλαντζή

Αφιέρωμα στον Τάσο Γλαντζή, εκπαιδευτικό, εμψυχωτή και βασικό επιμελητή της πρώτης Παραθινούπολης που άφησε το στίγμα του στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς της πόλης.

21:00: «Οι πειρατές της Κρουστοφωνικής», διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική από το Μουσικό Παιχνιδοθέαμα του Κρουστόφωνου

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Μικρή σκηνή, 12:00«Θέλω… θέλεις… έγινε!», διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση για την αξία του εθελοντισμού με τη συγγραφέα Ζαχαρούλα Τζίνη και τον θεατρικό εμψυχωτή Γιάννη Θεοδώρου. Συμμετέχουν τα παιδιά του παιδικού σταθμού Νέα Αγωγή. Επιμέλεια: εκδόσεις Διάπλους

Μικρή σκηνή, 19:30: «Τα παιδιά της γης», μουσική και παραμύθι από την Ομάδα Μελωμύθι. Αφήγηση - ακορντεόν: Πέννυ Αβράμπεκη. Λαούτο - τραγούδι: Δημήτρης Τριχάκης

Μεγάλη Σκηνή, 20.30:  

«Εδώ Λιλιπούπολη»,  από την Παιδική Χορωδία Canto a tempo Νάουσας. Διευθύνει η Δήμητρα Μητρέντζη
«Μια αγκαλιά γεμάτη τραγούδια», από την Προπαιδική και Παιδική Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς. Διευθύνει ο Γιάννης Κούκας

..................................................................................................................................................................................................................

Την τεχνική και σκηνική επιμέλεια του φεστιβάλ έχει το Εναλλακτικό Εργαστήριο. Εικαστικές κατασκευές: Σοφία Κορκοριάδου.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Η "Σχεδία στην πόλη" θα έχει την τιμή να επιμεληθεί και φέτος τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά με σημαντικούς φορείς και δημιουργικές ομάδες της πόλης, με νέους και νέες παιδαγωγούς και καλλιτέχνες και όλοι μαζί να ζήσουμε τη μεγάλη γιορτή των παιδιών. 

📌Η ομάδα μας θα παρουσιάσει το Σάββατο 27 Μαΐου, 18:00-21:00 το εργαστήρι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τα ζώα που απειλούνται στην ελληνική πανίδα "Ένας πελαργός ρεπόρτερ!".

..........................................................

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

Ο θεσμός της Παραθινούπολης, το παιδικό Παρα θιν' αλός (δίπλα στο γιαλό) ξεκίνησε το 2002 στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.  Σε όλη την πορεία του φιλοξένησε πολύπλευρες εκδηλώσεις με το στοιχείο της καινοτομίας. Μουσεία της πόλης, παιδαγωγικές ομάδες, φορείς, οργανώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεκάδες νέοι παιδαγωγοί και εμψυχωτές μοιράστηκαν με το κοινό ξεχωριστές δράσεις. Το 2012 το φεστιβάλ μεταφέρει την έδρα του στην Πλαζ Αρετσούς και εκεί πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα. Είναι το 1ο και μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα για παιδιά έως 12  χρονών.

Σας περιμένουμε!

  • Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ
  • Αναλυτικές πληφορορίες και παρουσίαση των δράσεων θα βρίσκετε στη Fb page της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων η οποία έχει την ευθύνη της διοργάνωσης: https://www.facebook.com/politismoskalamaria