Εισαγωγικό κείμενο: Η Clotilde ξεκίνησε από τη Μπορντώ για να ζήσει την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε έναν οργανισμό μιας άλλης χώρας. Μοιράζεται τις πρώτες εντυπώσεις της και εμείς χαιρόμαστε πολύ που θα είναι κοντά μας τους επόμενους μήνες! Συμμετέχει στην ομάδα μας ως εθελόντρια του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

2ος μήνας στη Θεσσαλονίκη - μια ξεχωριστή εμπειρία εθελοντισμού και αλληλεγγύης!

Clotilde Ratelet, ESC volunteer

Από τη Μπορντώ στη Θεσσαλονίκη!

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της Clotilde για να ζήσει την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε έναν οργανισμό μιας άλλης χώρας.

Το φωτεινό μας κορίτσι μοιράζεται τις εντυπώσεις του και εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα είναι κοντά μας τους επόμενους μήνες! Συμμετέχει στην ομάδα μέσω του προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης" από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο 2024. 

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Με λένε Κλοτίλντ, είμαι 20 χρονών και κατάγομαι από τη Μπορντώ της Γαλλίας. Έφτασα στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν. Είμαι εδώ ως εθελόντρια του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για ένα προγράμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για τους νέους, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχεις ως εθελοντής/ντρια σε μια οργάνωση ευρωπαϊκής χώρας ή χώρας που συνεργάζεται με το πρόγραμμα. Μπορείς να πραγματοποιήσεις την εθελοντική σου εργασία ή για μικρό διάστημα (short term - έως 2 μήνες) ή για τον μεγαλυτερο κύκλο (long term - έως 12 μήνες). 
Έκανα αίτηση για αυτή την ευκαιρία στις 21 Φεβρουαρίου και, προς μεγάλης μου έκπληξης, βρέθηκα στην Ελλάδα μόλις 10 ημέρες αργότερα. Αυτή η γρήγορη διαδικασία ήταν κάτι που εκτίμησα ιδιαίτερα. Από οργανωτικής πλευράς, είχα πολύ λίγα να διαχειριστώ εκτός από την κράτηση του αεροπορικού μου εισιτηρίου. Όλα τα υπόλοιπα τα χειρίστηκε η USB (United Society of Balkans), η οργάνωση φιλοξενίας μου και η Σχεδία στην πόλη, η οργάνωση υποδοχής όπου εκεί θα απασχολούμαι τους επόμενους μήνες. 

Μένω στο Balkan Spot, ένα μεγάλο κτίριο με περίπου είκοσι άλλους εθελοντές της USB, που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες. Όντας λάτρης της κοινοτικής ζωής, απολαμβάνω απόλυτα αυτή την εμπειρία στη Θεσσαλονίκη. Οι μέρες μας είναι γεμάτες συντροφικότητα και μοίρασμα πολύτιμων στιγμών.
Μία από τις συγκατοίκους μου είναι επίσης η συνάδελφός μου στη Σχεδία στην πόλη, η Λίζα. Η Λίζα είναι Ιταλίδα. Δουλεύουμε μαζί σαν ομάδα κάθε μέρα. Οι προσωπικότητες και ο τρόπος εργασίας μας αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας τη συνεργασία μας εξαιρετικά ευχάριστη.

Κάθε εβδομάδα πηγαίνουμε στον χώρο της "Σχεδία; στην πόλη", που είναι σε έναν γραφικό πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου και βοηθάμε στις δράσεις της ομάδας σε διάφορους τομείς: 

- Σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και νέους. Στη συνέχεια συμμετέχουμε στην υλοποίησή τους σε εκδηλώσεις στην πόλη. 


- Επισκέψεις σχολείων: Επισκεπτόμαστε δημόσια δημοτικά σχολεία και Επαγγελματικά Λύκεια για να παρουσιάσουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ομάδας.

Με τους μαθητές δημοτικού υλοποιούμε δύο διαφορετικά προγράμματα:

  • “Βοτάνια και μυρωδικά”, πρόγραμμα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τη γνωριμία με τα βότανα και τις χρήσεις τους σε πολλές πλευρές της ζωής από την αρχαιότητα μέχρι  σήμερα. 
  •  “Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων", πρόγραμμα για τη διαχείριση των συναισθημάτων και την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών.

Με μαθητές και μαθήτριες τμημάτων της Α' Λυκείου στο Επαγγελματικό Λύκειο Σταυρούπολης υλοποιήσαμε εργαστήρια για την ευαισθητοποίηση στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "SDG4YOUTH" στο οποίο συμμετέχει η "Σχεδία στην πόλη" ως εταίρος. 

Οι επισκέψεις στα σχολεία μας ενθουσίασαν γιατί αισθανόμαστε ότι βοηθάμε τα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά και να μάθουν ενδιαφέροντα θέματα. Παρ' ότι δεν μιλάμε την ελληνική γλώσσα, για μας είναι ενδιαφέρον να προσπαθούμε να αναπτύξουμε κώδικες επικοινωνίας. Μάλιστα τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι επικοινωνούσαν μαζί μας στα αγγλικά όσο μπορούσαν. 


- Casa Base - Διαβατά: Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, πηγαίνουμε στο Casa Base, ένα ασφαλές μέρος για γυναίκες πρόσφυγες στα Διαβατά, Το κέντρο υποστηρίζεται από την οργάνωση ΝΑΟΜΙ - οικουμενικό εργαστήρι για τους πρόσφυγες και η Σχεδία στην πόλη συνεργάζεται με τον φορέα εδώ και αρκετά χρόνια. Εκεί, συμμετέχουμε σε ποικίλες δραστηριότητες όπως διανομή τροφίμων και ρουχισμού, δραστηριότητες χειροτεχνίας με τα παιδιά και τις γυναίκες, εργαστήρι ζαχαροπλαστικής με τις μητέρες, διδασκαλία γαλλικών και γερμανικών, βοήθεια στη μετάφραση επίσημων εγγράφων, παιχνίδια με τα παιδιά κ.α. Πραγματικά κάθε φορά κάτι καινούργιο μας περιμένει!

- Επικοινωνία  και κοινωνικά δίκτυα: ετοιμάζουμε περιεχόμενο για να προβάλουμε τις δράσεις της ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα και να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε διάφορα θέματα που μας απασχολούν όπως η πράσινη ανάπτυξη, η συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαίωματα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και οι ευκαιρίες των νέων, η συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών, η σημασία της τέχνης και της δημιουργικής έκφρασης στη ζωή μας. Εξασκούμαστε σε προγράμματα όπως το Canvas ή το Powtoon κλπ και, προσωπικά μου αρέσει να δημιουργώ post ή μικρά βίντεο. 

Οι μέρες μου είναι πλούσιες και ποικίλες!
Εκτός δουλειάς, μου αρέσει να περνάω χρόνο με τους φίλους μου, να βλέπω ηλιοβασιλέματα, να πηγαίνω σε πάρτι και ταξίδια. Στην πραγματικότητα, μόλις δύο εβδομάδες μετά την άφιξή μου στην Ελλάδα, πήγα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, με μερικούς από τους συγκατοίκους μου. Ήταν ένα φανταστικό Σαββατοκύριακο!

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη για την εθελοντική μου εμπειρία (παρόλο που νιώθω ότι είναι μόνο η αρχή) γιατί ποτέ δεν έχω χρόνο να βαρεθώ. Μου αρέσει να γνωρίζω νέους ανθρώπους, να ανακαλύπτω νέες δραστηριότητες, να προσφέρω όπου χρειάζεται αλλά και να ξεφεύγω από την καθημερινή ρουτίνα! Από την αρχή της εθελοντικής μου δράσης, δεν υπήρχε ούτε μία μέρα ρουτίνας και αυτό μου αρέσει πολύ! Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουμε σε πολλά φεστιβάλ με την ομάδα της Σχεδίας και ετοιμάζουμε πυρετωδώς τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!!!

Ανυπομονώ για όσα θα μου φέρουν οι επόμενοι μήνες στην όμορφη και φιλόξενη Θεσσαλονίκη! 

Clotilde Ratelet