Εισαγωγικό κείμενο: Από 8 έως 12 Απριλίου 6 νέοι και η leader της ομάδας ταξίδεψαν στην Agueda (Πορτογαλία) και πήραν μέρος στη Blended Youth Mobility του έργου SDG4YOUTH-Erasmus+/ KA2. Μια υπέροχη παρέα 30 νέων ανθρώπων από 5 χώρες προσέγγισαν τους 17 Στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη μη τυπική μάθηση. Μοιράζονται τις εντυπώσεις τους!

SDG4YOUTH-Erasmus+/KA2

Blended youth mobilty

8 έως 12 Απριλίου 2024, Agueda, Portugal

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης

Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Πορτογαλία

Στο πλαίσιο του έργου SDG4YOUTH - Erasmus+/KA2 που συμμετέχουμε ως εταίροι είχαμε τη χαρά να ταξιδέψουμε τον Απρίλιο '24 στην Agueda, μια μικρή πόλη της Πορτογαλίας, για να πραγματοποιήσουμε την προγραμματισμένη Blended Youth Mobility του έργου.

30 νέοι και νέες από 15 έως 24 χρονών μαζί με τους 5 youth leaders μοιραστήκαμε μια μοναδική εβδομάδα αφιερωμένη στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας και πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες γνωριστήκαμε, αλληλεπιδράσαμε, ανταλλάξαμε ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι μάθαμε από κοινού πρακτικούς τρόπους για να συμβάλουμε κι εμείς στη μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για έναν καλύτερο και πιο πράσινο πλανήτη!

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 6 νέοι/ες και ένας youth leader από τις  χώρες-εταίρους: Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία και Πορτογαλία (επικεφαλής φορέας).

Από την ομάδα μας συμμετείχαν η Μαρία, η Λήδα, η Νατάσα, η Παρασκευή, η Στεφανία και ο ΄Αλεξ μαζί με την Αργυρώ (την ακούραστη leader μας!).

Τους ζητήσαμε να μας πουν τις εντυπώσεις τους και να στείλουν ένα μήνυμα!

 

Το ταξίδι στην Πορτογαλία ξεπέρασε ειλικρινά όλες μου τις προσδοκίες. Φεύγοντας από την Ελλάδα ανυπομονούσα για περιπέτειες,νέες εμπειρίες και φίλους. Η εβδομάδα στην Agueda μου προσέφερε όλα όσα ονειρευόμουν. Το δέσιμο και η χημεία με τα υπόλοιπα άτομα της ελληνικής ομάδας ήταν αστραπιαίο και η ομάδα γεμάτη ενέργεια! Αντίστοιχο ενθουσιασμό είχαν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες του προγράμματος και είμαι περήφανη να λέω πως έκανα φίλους σε αυτές τις 5 μέρες. Το πρόγραμμα αποδείχθηκε το πιο αγαπημένο από όσα έχω πάει, γιατί η θεματολογία των S d g s είναι κάτι που με απασχολεί προσωπικά και την προσεγγίσαμε πολύ ωραία μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες. Μέσα από τη συζήτηση με πολλά άτομα από διαφορετικές χώρες, πήρα μια ιδέα για την κατάσταση που επικρατεί σε άλλα μέρη του κόσμου, όσον αφορά το περιβάλλον, την ανακύκλωση αλλά και τις συνθήκες ζωής και μου έκαναν τρομερή εντύπωση οι ομοιότητές μας με τα περισσότερα κράτη. Εκτός όμως από τις συζητήσεις οι μέρες μας ήταν γεμάτες γέλια, χαρά, χρώματα, περιπέτειες και εμπειρίες που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ! Όλοι πρέπει να ζήσουμε μια παρόμοια εμπειρία έστω και μία φορά! Can’t wait για το επόμενο!

Λήδα Βενιαμίν

>>>>>>>>>>>>>>>

Χρειάστηκε ένα απλό μήνυμα από μία φίλη για να ξεκινήσει το αξέχαστο πρόγραμμα Erasmus που είχα στην Πορτογαλία μέσω της "Σχεδίας στην πόλη". Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβα να σκεφτώ τι με περιμένει, μέχρι που έφτασα στο αεροδρόμιο και θυμήθηκα αυτήν την ξεχωριστή αίσθηση που έχει κανείς όταν βλέπει φίλους με χαμόγελα και βαλίτσες στα χέρια. Από την αρχή ήμουν σίγουρη ότι αυτό το ταξίδι θα είναι γεμάτο ατέλειωτες εμπειρίες και ξεχωριστούς ανθρώπους και τελικά επιβεβαιώθηκα. Με τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ένιωσα άνετα από την πρώτη στιγμή καθώς η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική και υπήρχε χώρος για τον καθένα από μας να εκφραστεί με τον δικό τρόπο. Για αυτό φρόντισε ο υπέροχος εκαιδευτής του προγράμματος με τα φανταστικά παιχνίδια και workshops όπου ο καθένας μας είχε κάτι ξεχωριστό να προσθέσει. Οι δραστηριότητες που συμμετείχα ήταν πολύ εμπνευσμένες και μου έδωσαν πολλές ιδέες καθώς με βοήθησαν να έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπου ήταν και το θέμα του προγράμματος, και αυτό με ευαισθητοποίησε ώστε να σκεφτώ πώς θα βάλω αυτές τις ιδέες στην καθημερινότητά μου. Πιο συγκεκριμένα, μου έκανε εντύπωση το μέγεθος της ρύπανσης του νερού που προκαλείται από τα χημικά που υπάρχουν στα προϊόντα υγιεινής που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές γνώρισα πολύ ενδιαφέροντα άτομα που με κάποια από αυτά συνδέθηκα πολύ γρήγορα και θα κρατήσω επαφές ακόμα και αν μας χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα. Αυτή είναι η μαγεία των προγραμμάτων Erasmus, μέσα σε μία βδομάδα μοιράστηκα στιγμές με ανθρώπους σαν να τους ήξερα χρόνια, γνώρισα πανέμορφα μέρη της Πορτογαλίας και γύρισα πίσω γεμάτη εμπειρίες, καινούριες ιδέες, ένας άλλος άνθρωπος!

Μαρία Γεωργιάδου

>>>>>>>>>>>>>>>  

Και κάπου εδώ έφτασε το τέλος της περιπέτειάς μας στην Águeda. Αναχώρησα από την Ελλάδα γεμάτη ανυπομονησία για το τι έπεται και κατέληξα να γυρίσω πίσω με νέα ερεθίσματα, εμπειρίες και ανθρώπους που θα φυλάω στην καρδιά μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αισθανόμουν πως τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο υπήρχε πνεύμα συνεργασίας και ζήλος για τις δράσεις του προγράμματος. Μέσα από τις δραστηριότητες που αφορούσαν τους 17 SDGs (17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης) κατορθώσαμε να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα, να αντλήσουμε νέες πληροφορίες γύρω από αυτό και να καταθέσουμε τις δικές μας ιδέες για την πραγμάτωση  αυτών των στόχων.
Χαραγμένη στη μνήμη μου θα μείνει η δραστηριότητα όπου κληθήκαμε να αναπτύξουμε κι έπειτα να παρουσιάσουμε ομαδικά μια δράση που θα αφορά ένα από τους SDGs. Οι σκέψεις μας ζυμώθηκαν και οδήγησαν στον σχεδιασμό ενός εμπνευσμένου Green Festival το οποίο μάλιστα επιθυμούμε τώρα να  διεξάγουμε στο πανεπιστήμιό μας.
Μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα πως τα youth mobilities projects (δηλαδή τα προγράμματα νεανικής κινητικότητας του Erasmus+) είναι ένα αποτελεσματικό μέσο γνωριμίας και ευαισθητοποίησης για τους SDGs  αλλά και για πολλά άλλα επίκαιρα θέματα και προσφέρει γνώσεις κι εμπειρίες που θα σε ακολουθούν στη μετέπειτα ζωή σου. 

Νατάσα Μανώλη

>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα SDG4 YOUTH αποτέλεσε μία εξαιρετική εμπειρία, ξεπερνώντας τις αρχικές μου προσδοκίες! Περίμενα να μάθω και να γνωρίσω νέους ανθρώπους μέσα από διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παράλληλα με αυτό τελικά απέκτησα ανεκτίμητες γνώσεις και αξέχαστες εμπειρίες. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος από τις διάφορες χώρες συνέβαλαν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ομαδικότητας, πράγμα που με έκανε να αισθανθώ ως μέρος μίας παγκόσμιας κοινότητας. Οι στενές σχέσεις που αναπτύξαμε από τις πρώτες στιγμές μεταμόρφωσαν το πρόγραμμα σε μία μοναδική εμπειρία. Μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και εργαστηρίων, εξερευνήσαμε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και αποκτήσαμε σημαντικές γνώσεις με έναν εντελώς πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο. Μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν η συμμετοχή μας σε ένα project όπου χωριστήκαμε σε ομάδες και μας ζητήθηκε να συζητήσουμε, αναπτύξουμε και να εξερευνήσουμε το πως μπορεί να πραγματοποιηθούν/λυθούν ορισμένα θέματα. Η δικιά μου ομάδα ανέλαβε το θέμα του σχεδιασμού έξυπνων πόλεων στην κοινωνία μας. Ανακαλύψαμε μαζί τις δυσκολίες εφαρμογής και συζητήσαμε τους προβληματισμούς του καθενός. Ήταν επίσης πολύ σημαντικό καθώς και πολύ ωφέλιμο το γεγονός ότι έπρεπε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας μπροστά σε όλους, ακονίζοντας τις κοινωνικές μας δεξιότητες και μαθαίνοντας ότι όλες οι ιδέες πρέπει να συζητούνται και να αναλύονται σε ένα δημόσιο και ανοιχτό περιβάλλον.

Τέλος, η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα μου επέτρεψε να αντιληφθώ πόσο ισχυρό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει η εκπαίδευση και η νεανική δράση στην υποστήριξη των παγκόσμιων στόχων. Προτρέπω κάθε νέο άτομο να εμπλακεί σε ανάλογα προγράμματα: είναι μία ευκαιρία για ανάπτυξη, μάθηση και συμμετοχή σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτού του είδους τα προγράμματα είναι καταπληκτικά. Είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν μπορείς να την βρεις αλλού, δημιουργείς αξέχαστες αναμνήσεις, φτιάχνεις φιλίες και έχεις την ευκαιρία να είσαι μέρος αυτής της αλλαγής!

Alex Reynik

>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Η εμπειρία του προγράμματος Erasmus+ που συμμετείχα ήταν μοναδική! Γνώρισα συμμετέχοντες από διάφορα μέρη του κόσμου και έμαθα εντυπωσιακά πράγματα για την κάθε κουλτούρα. Το κλίμα ήταν ευχάριστο και φιλικό κάτι που με βοήθησε να αναπτύξω ξεχωριστές σχέσεις με τον καθένα από εκεί. Βρήκα ό,τι περίμενα και με το παραπάνω! Μου άρεσαν πολύ οι δραστηριότητες και με βοήθησαν να διευρύνω τους ορίζοντες μου. Το μόνο μου παράπονο είναι ότι θα ήθελα να υπήρχαν ακόμα περισσότερες δράσεις που να σχετίζονται πιο άμεσα με το θέμα του προγράμματος, ίσως κάτι πιο πρακτικό. Θεωρώ πως ο/η κάθε νέος/α θα είναι τυχερός/ή να ζήσει μια τέτοια εμπειρία και είμαι πολύ ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε!
Στεφανία Σαρρή

>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Το ταξίδι για Πορτογαλία ξεκίνησε χωρίς κάποια προσδοκία αλλά με πολύ ενέργεια, η οποία αποδείχθηκε πως ήταν χρήσιμη. Η αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ήταν ξεχωριστή και έμοιαζε πολύ οικεία, γεγονός που θα μου μείνει αξέχαστο. Μέσω της αλληλεπίδρασης αυτής και των δραστηριοτήτων για τα SDGs ευαισθητοποιηθήκαμε παραπάνω για το περιβάλλον και για τον τρόπο που μπορούμε να βελτιώσουμε την τωρινή κατάσταση όσον αφορά αυτό. Ο τρόπος μάθησης είναι κάτι που μου έκανε εντύπωση, διότι δεν ήταν ο συνηθισμένος με κάποιον «ανώτερο» να διδάσκει, αλλά γινόταν μέσω της αλληλεπίδρασης μας. Έμαθα έτσι στην πράξη την αξία της μη τυπικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό μου έδωσε το κίνητρο να μην τα παρατάμε, να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και να κινητοποιούμαστε σκεπτόμενοι συλλογικά.

Παρασκευή Σγαρδώνη

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Σας ευχαριστώ για την όμορφη εμπειρία που μοιραστήκαμε. Γέλια, εικόνες, συζητήσεις, παιχνίδια και δημιουργικότητα! Κάθε φορά που ταξιδεύω με νέους ανθρώπους ενθουσιάζομαι και γεμίζω πολύτιμη ενέργεια! Αλλά και δύναμη και πείσμα για να συνεχίζουμε με τη "Σχεδία στην πόλη" να προσπαθούμε για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο που αξίζει σε αυτή την υπέροχη νέα γενιά!!!

Αργυρώ Σκίτσα

>>>>>>>>>>>>>

Ευχαριστούμε θερμά την οργάνωση Psientifica και το Centro de Juventude de Agueda για την ζεστή φιλοξενία και την υποστήριξη σε ό,τι χρειαστήκαμε.

Ευχαριστούμε από καρδιάς και τον εκπαιδευτή της δράσης Josev για τo τόσο ενδιαφέρον πρόγραμμα δραστηριότητων εμψύχωσης και βιωματικής εκπαίδευσης στους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

 

Το έργο “SDG4YΟUTH” συγχρηματοδοτείται από την Εθνική Υπηρεσία του Erasmus+ στην Πορτογαλία Juventude/ Desporto & CES και την Ευρωπαϊκή Ένωση.