Εισαγωγικό κείμενο: Η ομάδα μας συμμετείχε με εργαστήρια για τα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα στο La Nomad House Festival, 22-27/5. Κοινωνικοί φορείς της πόλης προσπαθήσαμε να διαδώσουμε το μήνυμα για μια ειρηνική κοινωνία μέσα από τις Τέχνες και το παιχνίδι. Ευχαριστούμε τις "Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων" για την πρόσκληση.

LA NOMAD HOUSE – Διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ

 


Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό φεστιβάλ που περιοδεύει σε 6 χώρες ήρθε στην πόλη μας από την Τετάρτη 22/5 έως τη Δευτέρα 27/5, με είσοδο ελεύθερη και ώρες λειτουργίας 11:00-14:00 και 17:00-22:00.

Στον Κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολύχρωμες σκηνές στήθηκαν για να φιλοξενήσουν μουσικοθεατρικά δρώμενα, κουκλοθέατρο, αφηγήσεις και εργαστήρια (για όλες τις ηλικίες) από ομάδες της πόλης μας καθώς και τη διεθνή πολύγλωσση παράσταση “Le Songe”!
Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην πολυπολιτισμικότητα, τη συμπερίληψη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και έφερε κοντά καλλιτέχνες, δημιουργούς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Συνδιοργανώθηκε με την Αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών και τέλεσε υπό την Αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CREATIVE EUROPE και διοργανώθηκε από τον φορέα Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων.

Η  "Σχεδία στην πόλη" είχε τη χαρά να λάβει μέρος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ με δημιουργικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα:

  • Τετάρτη 22/5 «Χρώμα στα δικαιώματα»
  • Πέμπτη 23/5 «Μικροί εθελοντές εν δράσει!»
  • Σάββατο 25/5 «Αλήθεια ή ψέμα;»
  • Σάββατο 25/5 «Ζωγραφίζουμε με μπαχαρικά»
  • Κυριακή 25/5 «Έλμερ, ένας διαφορετικός ελέφαντας!»

Επίσης είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα «Συνταγές της δύσης και της ανατολής» και «Μικροί εθελοντές εν δράσει» σε μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ τάξης  δημοτικών σχολείων που επισκέφθηκαν το φεστιβάλ. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε για την όμορφη συνεργασία τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς από το 11ο 30ο και 41ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης και από το 6ο διαπολιτισμικό πειραματικό δημοτικό σχολείο Ελευθερίου – Κορδελιού.

Αυτές τις μέρες είδαμε πως θα μπορούσαμε να διαδώσουμε το μήνυμα για μια δίκαιη και ειρηνική κοινωνία μέσα από τις Τέχνες και το παιχνίδι.

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για την ομάδα μας και ευχαριστούμε την οργάνωση "Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων" για την πρόσκληση  και τη δημιουργική συνεργασία!

   

  

    

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν γνωστές ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης μας όπως η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, η ομάδα τσίρκο κου Μονόκυκλο, η ομάδα κουκλοθεάτρου ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ, η μουσική ομάδα ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ και οι αφηγήτριες Ανθή Θάνου και Ροδάνθη Δημητρέση.

Στην Κεντρική Σκηνή του φεστιβάλ παρουσιάστηκε η διεθνής πολύγλωσση θεατρική παράσταση Le Songe”. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της κοινής προετοιμασίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών καθώς και ερασιτεχνών ηθοποιών μεταναστών και προσφύγων που συμμετείχαν για 6 μήνες σε θεατρικά εργαστήρια. Βασίζεται στο έργο του Σαίξπηρ “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”. Επιμέλεια παραγωγής: Compagnie des Nouveaux Disparus (Βέλγιο). Σκηνοθεσία Jamal Youssfi.

Καθημερινά, στη Σκηνή των Εργαστηρίων, μικροί  και μεγάλοι συμμετείχαν στα διαδραστικά εργαστήρια των φορέων: Action Art/Εικαστική δράση,  ΑΡΣΙΣ, AristoTales, Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα, in contACT, Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Σχεδία στην πόλη και ΧΑΝΘ.

Την Πέμπτη 23 Μαΐου, ώρες 10:00-15:00 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του φεστιβάλ το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Διερευνώντας το μεταναστευτικό από τη σκοπιά των πολιτικών υποδοχής: Ανθρωπιστική ή Πολιτική κρίση»

Ο κύκλος των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν και στις 6 χώρες εταίρους του έργου διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Εθνότητας και Μετανάστευσης (CEDEM) και το Πανεπιστήμιο της Λιέγης. Στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε από την επιστημονική ομάδα της οργάνωσης Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων και του Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Select Respect”. Συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες και εργαζόμενοι στο πεδίο.

Τα απογεύματα (17:00-21:00) της Παρασκευής 24 Μαΐου και του Σαββάτου 25 Μαΐου οργανώσεις της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονταν στη Σκηνή της Κοινωνίας Των Πολιτών και ενημέρωναν  το κοινό για τις δράσεις τους. Συμμετείχαν: Αλκυόνη - Κέντρο Ημέρας Προσφύγων, Αντιγόνη - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, In ConACT, Ναόμι - Οικουμενικό εργαστήριο για τους πρόσφυγες, Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Select Respect - δίκτυο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Thess-δίκτυο - δίκτυο της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλονίκης, ΧΑΝΘ.

Επίσης φιλοξενήθηκε η  έκθεση φωτογραφίας “Beyond Borders” της φωτορεπόρτερ Selene Magnolia Gatti εμπνευσμένη από ιστορίες μεταναστών. Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε με την υποστήριξη και τη συνεργασία της οργάνωσης Borderline-Europe (Βερολίνο, Γερμανία), που είναι εταίρος στο έργο.

Οι εταίροι του έργου

  • Les Nouveaux Disparus (Βρυξέλλες, Βέλγιο)
  • Borderline-Europe (Βερολίνο, Γερμανία)
  • Partinico Solidale (Partinico, Σικελία- Ιταλία)
  • We Love Sousse (Sousse, Τυνησία)
  • Artistique Theatre (Παρίσι, Γαλλία)
  • United Societies of Balkans (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα)