Εισαγωγικό κείμενο: Είχαμε τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε και φέτος στην οργανωτική ομάδα της "ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗΣ", του παιδικού φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς. Παράλληλα υλοποιήσαμε δύο εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. 'Ηταν ένα υπέροχο 3ήμερο γεμάτο χαρά και δημιουργία παρέα με δεκάδες ομάδες της πόλης μας!

"Παραθινούπολη 2024"

Η "Σχεδία στην πόλη" στο παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς

 Ο Δήμος Καλαμαριάς διοργάνωσε για 22η χρονιά το παιδικό φεστιβάλ «ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ 2024», το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα για παιδιά έως 12 ετών, με είσοδο ελεύθερη.

Για τρεις ημέρες, από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, η Ακτή Αρετσού φόρεσε τα γιορτινά της για να υποδεχθεί παιδιά και γονείς, φιλοξενώντας περισσότερες από 75 εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις 40 φορέων και οργανώσεων της πόλης. Το φεστιβάλ λειτούργησε και φέτος τις ώρες: Παρασκεύη 31/5, Σάββατο 1/6, 18:00-22:00 και Κυριακή 2/6 11:00-14:00 & 18:00-22:00
Ένα πολύχρωμο πρόγραμμα περίμενε τους επισκέπτες στις γωνιές εργαστηρίων και παιχνιδιών με διασκεδαστικά παιχνίδια περιπέτειας, sensory & messy play, ρομποτική, S.T.E.A.M., τσίρκο, σκάκι, πρωτότυπα καλλιτεχνικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων, οικολογικές δράσεις, πειράματα, εργαστήρια για τον λαϊκό πολιτισμό και τη διαπολιτισμικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συναισθήματα και τη συμπερίληψη. 
Στη μικρή και μεγάλη σκηνή αμιρκοί και μεγάλοι απόλαυσαν αφηγήσεις παραμυθιών, κουκλοθέατρο, παιδικές χορωδίες, εναέρια ακροβατικά και μουσικές παραστάσεις.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να προσφέρει στα παιδιά και στις οικογένειες τους ξεχωριστές στιγμές χαράς και δημιουργικά ερεθίσματα μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες εκδηλώσεις. Όλες οι δράσεις αξιοποιούν καινοτόμες σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Δίνεται έμφαση στην ανάδειξη της αξίας του παιχνιδιού, της βιωματικής μάθησης και στη σημασία της γονεϊκότητας της συμπερίληψης και της επικοινωνίας. Κάθε χρόνο έχουμε μια μοναδική ευκαιρία οι παιδαγωγικές και καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης να γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας και να ανταλλάσουμε προβληματισμούς, ιδέες και καλές πρακτικές τόσο για τη βιωματική και δημιουργική μάθηση όσο και για τη καλύτερη δυνατή διοργάνωση εκδηλώσεων που απευθύνονται στο παιδί και την οικογένεια.

Στον χώρο της πλαζ στήθηκαν οι Γωνιές του Παιχνιδιού ενώ στις Γωνιές των Εργαστηρίων υπήρχαν ποικίλες θεματικές όπως: Γωνιά των Μουσείων και των Τεχνών, Γωνιά της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, Γωνιά των Δικαιωμάτων και των Συναισθημάτων, Πράσινη Γωνιά, Γωνιά του Λαϊκού Πολιτισμού. 

Με ιδιαίτερη χαρά και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης η "Σχεδία στην πόλη" συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στην ομάδα σχεδιασμού και επιμέλειας των εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και εμψυχωτικών δράσεων του παιδικού φεστιβάλ και παράλληλα διοργάνωσε με την ομάδα εθελοντών - παιδαγωγών δύο εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης:

  • Σάββατο 1 Ιουνίου 18:00-21:00 «Εσύ πόσα γνωρίζεις για τις μέλισσες;»
  • Κυριακή 02 Ιουνίου, 18:00-21:00 «Μια βόλτα στο δάσος του Σέιχ Σου»

  

    

 Φέτος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ συμμετείχαν: 

Τα μουσεία: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού υλικού, Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Α.Π.Θ. με την ομάδα Physics Partizani και φοιτήτριες/τες από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Διδακτική της Φυσικής και Εκπαιδευτική Τεχνολογία" και  την μουσικοπαιδαγωγική ομάδα Παιχνιδιάτορες του Πύργου από Παιδαγωγικό Τμήμα Α.Π.Θ.

Οι καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές ομάδες, φορείς και οργανώσεις:
Action Art/ Εικαστική Δράση, AΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ART FACTORY-Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών, Connect Family - ΙΑΣΙΣ, Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς, Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα-Κοιν.Σ.Επ., European Outdoor Education Hub, Ηehe-sensory, messy & clay play, InfinityGreece-Κοιν.Σ.Επ., ΚΑΡΛΑΣ ART WORLD, Κόκκινες μύτες, Κωτούλα Σταυριανή-εικαστικός, MindLab Education-S.T.E.A.M. - Ρομποτική, ΜΟΝΟΚΥΚΛΟ-ομάδα Τσίρκο, Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Όμιλος UNESCO Nέων Θεσσαλονίκης, Παίζοντας σε παραδοσιακά μονοπάτια-ομάδα βιωματικών δράσεων για τον λαϊκό πολιτισμόΠράσινο Σύννεφο- δημιουργικό βιβλιοπωλείο, Robot Set Go-εκπαιδευτική ρομποτική, SolidarityNow (πρόγραμμα ΜΑΜΑ), Σχεδία στην πόλη-Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Πρόσκοποι Καλαμαριάς.

- Οι ιδιωτικοί φορείς: Σπιτόδενδρο-παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο και Όμορφος κόσμος της Χαράς-K.Δ.Α.Π.

Στη Μικρή σκηνή φιλοξενήθηκαν:

-Η αφηγήτρια Ανθή Θάνου με την παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών "Μια φορά κι ένα κοκόρι". Στο τραγούδι και το σαντούρι τη συνόδευε η Χρυσάνθη Όκκα. 

- Η ομάδα Κουκλοθεάτρου JINX με την παράσταση με κούκλες - μαριονέτες "Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι".

- Το Κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου με την παράσταση "Ο Παπουτσωμένος Γάτος"

- Η διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση του παραμυθιού «Μήνες του χρόνου, παιδιά της γης», με τη συγγραφέα Ζωή Ράλλη και τον θεατρικό εμψυχωτή Γιάννη Θεοδώρου. Συμμετείχαν τα παιδιά του παιδικού σταθμού Νέα Αγωγή.  Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Διάπλους

Στην Κεντρική Σκηνή φιλοξενήθηκαν:

- Οι Παιδικές Χορωδίες του Δήμου Σερρών (δ/νση, Στέλλα Βλαχοπούλου) και του Δήμου Καλαμαριάς (δ/νση, Γιάννης Κούκας) με τη συναυλία «Τα αηδονάκια πάνε παραλία»

- Η Ομάδα Παιχνιδιάτορες του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. με την παράσταση μουσικού θεάτρου «Καθρέφτη καθρεφτάκι μου» 

- Η Ομάδα Τσίρκο Μονόκυκλο με την παράσταση "Όνειρα Καλοκαιριού"

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Καλαμαριάς και την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού για την εμπιστοσύνη και την αρμονική συνεργασία!

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Με τις μοναδικές τους δράσεις πρόσφεραν αμέτρητα χαμόγελα χαράς σε παιδιά και γονείς! 

Θα βρεθούμε ξανά στην επόμενη Παραθινούπολη!