Εβδομάδα δράσεων ευαισθητοποίησης για τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό με τίτλο «Οι μαύρες γάτες πηγαίνουν σχολείο; – οι νέοι μιλούν στα παιδιά για το ρατσισμό»

neoi sxedia stin poli

Η Καλλιτεχνική  Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 συνδιοργάνωσαν μια εβδομάδα δράσεων ευαισθητοποίησης για τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό με θέμα «Οι μαύρες γάτες πηγαίνουν σχολείο; – οι νέοι μιλούν στα παιδιά για το ρατσισμό».

Οι δράσεις διήρκεσαν από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου ως την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, με καθημερινές επισκέψεις σε τάξεις δημοτικών σχολείων της πόλης μας. 

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια σε τάξεις δημοτικού (Δ' – Στ') με στόχο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν θέματα που αφορούν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που οδηγούν στον ρατσισμό.

Τα εργαστήρια σε κάθε τάξη είχαν διάρκεια δύο διδακτικές ώρες και βασίζονταν στις αρχές της μη τυπικής μάθησης και της ομαδο – συνεργατικής διαδικασίας. Πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της τάξης μαζί με τον εκπαιδευτικό.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτές και νέοι παιδαγωγοί εθελοντές της ομάδας μας όπου είχαν προετοιμάσει από κοινού το εκπαιδευτικό υλικό.

Η εβδομάδα ευαισθητοποίησης ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, ώρες 18:00-20:00. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά εργαστήρια για παιδιά και καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή του κοινού.

Στόχος μας ήταν, μέσα από τις δράσεις της εβδομάδας ευαισθητοποίησης, τόσο οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα των σχολείων, όσο και οι επισκέπτες στην ανοιχτή εκδήλωση, να μάθουν για τον διάλογο που γίνεται σήμερα στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή κοινότητα και αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, εστιάζοντας στην αναγνώριση των ατομικών δικαιωμάτων, την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της φτώχειας.

Το περιεχόμενο και οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος στηρίζονται σε δραστηριότητες που προάγουν την αλληλοκατανόηση, την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής συνείδησης και την αλληλεγγύη. Βοηθούν, επιπλέον, στην άρση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων και διευκολύνουν στην αμοιβαία κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

Μελλοντικός μας στόχος είναι να εμπλουτίσουμε το εκπαιδευτικό υλικό και να συνεχίσουμε τις επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια του Νομού Θεσσαλονίκης.