Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, εικαστικός

Συνέντευξη  για το θέμα "Τέχνες και πολιτισμός σε... καραντίνα"

Καλλιτέχνες και δημιουργοί απαντούν...

 

  • Τι είδους προκλήσεις πιστεύετε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες αυτήν την περίοδο;

Η αλλαγή της καθημερινότητας , ο εγκλεισμός, η αναστολή εργασίας είναιπαράγοντες που επηρέασαν την ψυχολογία μας και ενέτειναν την αβεβαιότητα για το αύριο τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά . Έτσι κι για τους καλλιτέχνες, ως ένας κλάδος που έχει άμεση σχέση με το κοινό και την άμεση ανθρώπινη επαφή για επικοινωνία, είναι μια δύσκολή περίοδος καθώς δεν υπάρχει κοινό- κόσμος- για την διεκπεραίωση των έργων τους, για επικοινωνία, και συνεπώς για τις οικονομικές απολαβές τους, γεγονός που αφορά όλους τους κλάδους.

 

  • Μπορεί η τέχνη να “περάσει” σε μια digital εποχή;

Η τέχνη προσαρμόζεται, ανασυντεθείτε στην εκάστοτε περίοδο που συζητιέται.

Πάντα ακολουθεί τα πλαίσια της εποχής της γιατί οι άνθρωποι κάθε εποχής ουσιαστικά είναι αυτοί που την φτιάχνουν, την τρέφουν. Οπότε είναι αναπόφευκτο να αποκοπεί από την εξέλιξη και πιστεύω ότι ήδη έχει περάσει σε μια digital εποχή μέσα από τα σοσιαλ μιντια, οπού υπάρχει άμεση επικοινωνία και προβολή.

 

  • Παρά τις προκλήσεις που φέρνει αυτή η κατάσταση, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα που έχουν συμβεί σε εσάς;

Σιγουρά! Την περίοδο αυτή μου δόθηκε άπλετος χρόνος για δημιουργία. Κάπως σα να αλλάξαν τα δεδομένα του χρόνου,-η μέρα με τη νύχτα. Τις μέρες που εγκλεισμού δημιουργήθηκε μια συλλογή έργων, εμπνευσμένη από την ελληνική ποίηση, με τίτλο «Κάτσε να σου ζωγραφίσω ένα ποίημα».Μέσα από πολύ προσωπικές αναγνώσεις ποιημάτων, δημιουργήθηκαν εικόνες, που άλλοτε μεταφέρουν αυτούσιο το νόημα των ποιημάτων κι άλλοτε ένα πιο

συναισθηματικό.

 

  • Σε ένα πλαίσιο κοινωνικής απομόνωσης και υγειονομικής κρίσης, ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο ρόλος των τεχνών και του πολιτισμού στη ζωή των ανθρώπων;

Η τέχνη σε κάθε μορφή της είναι η κινητήριος δύναμη για τη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει στην καθημερινότητα μας σε ένα βιβλίο, σε ένα τραγούδι, σε μια ταινία, σε μια εικόνα. Χωρίς αυτήν πιστεύω ότι οι συνθήκες θα έμοιαζαν κάπως άχρωμες, άοσμες, άτονες. Αποδείχθηκε μάλιστα η κυριά ενασχόληση τις μέρες του εγκλεισμού αν όχι για όλους μας τότε για τους περισσοτέρους. Ποιος δεν είδε μια ταινία, δε διάβασε ένα βιβλίο ή δεν άκουσε ένα τραγούδι;

 

  • Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η «επόμενη μέρα»;

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη αλλά και πολύ παραγωγική. Πιστεύω μετά από κάθε κρίση έρχεται και μια κάποια ανάκαμψη. Τα βιώματά μας έχουν γίνει ερεθίσματα για σκέψεις, δημιουργίες και αναδιατυπώσεις του σημαντικού. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ‘’αγκαλιάσει’’ την τέχνη, το έχει ανάγκη για να ξεφύγει το μυαλό, να ψυχαγωγηθεί, γιατί είναι έντονο το αίσθημα της έλλειψή τους.

 

  • Το δικό σας μήνυμα/σχόλιο από την προσωπική σας εμπειρία ως καλλιτέχνης....

Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, να έχουμε την υγειά μας κι όλα τα αλλά θα γίνουν αν είμαστε κι εμείς δυνατοί κι ενωμένοι, θα ανασυντεθούμε κι ίσως καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα μας, τα πράγματα να είναι καλύτερα κι από πριν.

 

  • Λίγες πληροφορίες για εσάς...

Με λένε Βασιλική, είμαι εικαστικός και ασχολούμαι κυρίως με τη ζωγραφική. Ζω κι εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από τα βιώματά μου αντλώ πληροφορίες, παρατηρώ τα πλήθη ανθρώπων και τα αποτυπώνω σε διάφορες επιφάνειες μουσαμάδες, χαρτί, πανιά. Έχω ασχοληθεί με διάφορες εικαστικές δράσεις για παιδιά και μεγάλους κι η συνεχή επαφή με κάτι δημιουργικό είναι αυτό που με γεμίζει.

Πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να μας κάνει καλύτερους και πιο ευαισθητοποιημένους ανθρώπους.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!