Κώστας Κατσινάρης, μουσικός

Συνέντευξη  για το θέμα "Τέχνες και πολιτισμός σε... καραντίνα"

Καλλιτέχνες και δημιουργοί απαντούν!

 

  • Τι είδους προκλήσεις πιστεύετε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες αυτήν την περίοδο;

Μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την στιγμή οι καλλιτέχνες είναι η έλλειψη βήματος, χώρου και τρόπου έκφρασης στο κοινό. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή έχει πλήξει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα στην πλειοψηφία τους. Ο καλλιτέχνης αδυνατεί να εκφραστεί ελεύθερα και όπως θα έπρεπε. Σαν μουσικός, θεωρώ πως η μουσική είναι μια κοινωνική διαδικασία που φέρνει πιο κοντά, από την μία τους καλλιτέχνες μεταξύ τους, ανοίγοντας δρόμους μουσικής εξερεύνησης, δημιουργίας και από την άλλη, ανθρώπους με μουσικά ενδιαφέροντα ως ακροατές/θεατές αποκτώντας μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τον καλλιτέχνη και την μουσική του. Με την τωρινή κατάσταση όλες αυτές οι διαδικασίες, συναυλίες, παραστάσεις, ακόμη και η καλλιτεχνική έκφραση στους δρόμους, αναστέλλονται δημιουργώντας τεράστια κενά. Φυσικά, ως επακόλουθο της αναστολής όλων αυτών των εκδηλώσεων, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες αυτή την περίοδο, έρχονται να επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών.

 

  • Μπορεί η τέχνη να “περάσει” σε μια digital εποχή;

Οι περισσότερες μορφές τέχνης μπορούν να βρουν ένα προσωρινό καταφύγιο στον ψηφιακό και διαδικτυακό κόσμο. Ήδη πολλές μορφές τέχνης εκφράζονται ψηφιακά, ωστόσο τα πάντα έχουν την θετική και αρνητική τους πλευρά. Γνωρίζοντας τα θετικά της digital εποχής σε καλλιτεχνικούς χώρους όπως η μουσική, θέλω να αναφέρω το σημαντικότερο μειονέκτημα μια ψηφιακής προσέγγισης. Μιλώντας για τέχνη και για δημιουργικές διαδικασίες , προσωπικά θεωρώ, ότι αυτή η αμεσότητα μιας ζωντανής παράστασης, μιας ζωντανής συναυλίας, μιας ζωντανής καλλιτεχνικής έκφρασης γενικότερα, είναι αναντικατάστατη. Στον χώρο του θεάτρου συγκεκριμένα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια ψηφιοποίηση της διαδικασίας να αντικαταστήσει την εμπειρία μιας ζωντανής θεατρικής παράστασης.

 

  • Παρά τις προκλήσεις που φέρνει αυτή η κατάσταση, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα που έχουν συμβεί σε εσάς;

Γεγονός είναι πλέον πως λόγω αυτής της κατάστασης στο δικό μου πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί έξτρα ελεύθερος χρόνος για δημιουργία, εξερεύνηση, οργάνωση αλλά και προσωπική περισυλλογή με στόχο την διεύρυνση του καλλιτεχνικού ορίζοντα. Αν μπορεί να βγει κάτι θετικό από όλη αυτή την κατάσταση είναι αυτή η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου δημιουργικά.

 

  • Σε ένα πλαίσιο κοινωνικής απομόνωσης και υγειονομικής κρίσης, ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο ρόλος των τεχνών και του πολιτισμού στη ζωή των ανθρώπων;

Μέσα σε αυτή την καθημερινή απομόνωση που βιώνουμε, οι καλλιτέχνες μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν έργο με, οποιοδήποτε τρόπο και με στόχο να φτάσει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Από την αρχαιότητα οι τέχνες ήταν αυτές που διεύρυναν το πνεύμα του ανθρώπου. Στην σημερινή αυτή κατάσταση, οι τέχνες θα δώσουν χαρά , ελπίδα και έναν τρόπο αποφυγής από αυτή την δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουμε.

 

  • Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η «επόμενη μέρα»;

Η επόμενη μέρα σίγουρα θα είναι δύσκολη οικονομικά. Και πάλι θα μιλήσω για τον κλάδο μου, την μουσική, καθώς θεωρώ πως όσοι βιοπορίζονταν ως μουσικοί με ζωντανές εμφανίσεις θα κάνουν αρκετό καιρό να ορθοποδήσουν αν τελικά τα καταφέρουν.

 

  • Το δικό σας μήνυμα/σχόλιο από την προσωπική σας εμπειρία ως καλλιτέχνης;

Προσωπικά έκανα μια προσπάθεια να βιοποριστώ σαν μουσικός για λίγο καιρό πριν από τον ερχομό αυτής της κατάστασης, ωστόσο όχι και τόσο επιτυχημένα, κυρίως λόγω της έλλειψης ευκαιριών. Η πανδημία ήρθε για να αποτελειώσει την ήδη ανυπόφορη κατάσταση, με αποτέλεσμα πλέον να βιοπορίζομαι από κάτι εντελώς διαφορετικό που την μουσική που αγαπώ.

 

  • Λίγες πληροφορίες για εσάς…

Με λένε Κώστα, είμαι μουσικός και είμαι 26 ετών. Ζω στη Θεσσαλονίκη

Έπαιζα κιθάρα επαγγελματικά αλλά πλέον βιοπορίζομαι από την πληροφορική.

Φυσικά ποτέ δεν σταματώ να αγαπώ την μουσική και να την έχω στη ζωή μου.

 

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!