Όλγα Κυριακίδου, υπευθ. της Κοιν.Σ.Επ. KIRKO

Τέχνες και πολιτισμός σε... καραντίνα

Καλλιτέχνες και δημιουργοί απαντούν!

 

  • Τι είδους προκλήσεις πιστεύετε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες αυτήν την περίοδο;

Οι καλλιτέχνες την περίοδο που διανύουμε έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Ένα ντόμινο προκλήσεων έχουν αρχίσει να δημιουργούνται από την αρχή της πανδημίας με τους καλλιτέχνες να πρέπει να τις αντιμετωπίσουν.  Η αβεβαιότητα που φέρνει η κάθε επόμενη μέρα, το αν θα μπορούν να εργαστούν ή αν θα έχουν χάσει τη δουλειά τους, δυστυχώς είναι μία πρόκληση πραγματικότητα. Ο πολιτισμός, όπως πολύ κλάδοι δέχεται και αυτός ένα ισχυρό πλήγμα, με την επόμενη μέρα ίσως πιο δύσκολη από το σήμερα.
Η αδυναμία να ασκήσουν την καλλιτεχνία τους την περίοδο αυτή, έρχεται να ενισχύσει την αδράνεια τους και το αίσθημα της ματαιότητας. Σε ένα φαύλο κύκλο συναισθημάτων, η δημιουργικότητα γίνεται όλο και λιγότερο παρούσα. 

 

  • Μπορεί η τέχνη να “περάσει” σε μια digital εποχή;

Φυσικά και μπορεί να περάσει και ήδη έχει περάσει κατά μία έννοια. Όμως η προσπάθεια αυτή έγινε μάλλον βεβιασμένα και δεν άφησε πολλά περιθώρια για άριστα –σταθερά βήματα εξέλιξης. Η τέχνη μπορεί και πρέπει να κινηθεί προς μία νέα ψηφιακή εποχή, όμως πρέπει να αναλογιστούμε το πώς θα φροντίσουμε αυτή η μετάβαση να γίνει με ποιότητα και με συμπερίληψη προς όλους. Επίσης η νέα αυτή ψηφιακή εποχή δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τους έως τώρα τρόπους παραγωγής πολιτισμού. 

 

  • Παρά τις προκλήσεις που φέρνει αυτή η κατάσταση, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα που έχουν συμβεί σε εσάς;

Θετικά αποτελέσματα… Πιστεύω πως η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε εδώ και ένα χρόνο ανέπτυξε λίγο περισσότερο την ενσυναίσθηση μας. Τουλάχιστον αυτό αισθάνομαι από τους δικούς μου ανθρώπους, τον δικό μου περίγυρο. Οι ομάδες έγιναν πιο ισχυρές, απέκτησαν μεγαλύτερη δύναμη και πραγματικά υποστήριξαν τα μέλη της. Όταν ένα μέλος της ομάδας δεν είναι καλά, οι υπόλοιποι βοηθούν πραγματικά. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στην ομάδα, όλοι θα πουν μια ιδέα για την επίλυση του. 

 

  • Σε ένα πλαίσιο κοινωνικής απομόνωσης και υγειονομικής κρίσης, ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο ρόλος των τεχνών και του πολιτισμού στη ζωή των ανθρώπων;

Μα αυτός που ήταν πάντα! Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν χρειάζονται πανδημίες και καταστροφές για να αναδείξουν περισσότερο το ρόλο τους κι αυτό γιατί για τον κάθε ένα από εμάς η τέχνη σημαίνει τόσα διαφορετικά πράγματα και παίζει τόσο διαφορετικούς ρόλους στη ζωή μας. Ίσως η μόνη διαφορά είναι ότι σε μία περίοδο όπως αυτή που ζούμε αντιλαμβανόμαστε περισσότερο πως η τέχνη και ο πολιτισμός, είναι τόσο αναγκαία για τη ζωή μας  όσο και το νερό!

 

  • Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η «επόμενη μέρα»;

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Θέλει δύναμη, υπομονή και υποστήριξη. Θέλει τον άνθρωπο δίπλα στον άνθρωπο, κατανόηση και ανάσες… πολλές ανάσες.

Η επόμενη μέρα όμως θα είναι παράλληλα και μία δεύτερη ευκαιρία στην ανθρωπότητα. Μέσα από την στέρηση όλης αυτής της περιόδου μας δίνεται μία νέα ευκαιρία να νοιώσουμε και πάλι άνθρωποι, να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της αγκαλιάς, τη σημασία της φύσης, την αξία της τέχνης. 

 

  • Το δικό σας μήνυμα/σχόλιο από την προσωπική σας εμπειρία ως καλλιτέχνης..

Μίλα. Έχεις δικαίωμα στο να μην νοιώσεις σήμερα καλά.
Στάσου δίπλα. Έχεις υποχρέωση ως άνθρωπος να σταθείς σε κάποιον/α που δεν νοιώθει καλά σήμερα

 

 Λίγες πληροφορίες για εσάς...

Είμαι η Όλγα, εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα νεολαίας και υπεύθυνη οργάνωσης εκδηλώσεων της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚΙΡΚΟ, που προάγει την τέχνη του τσίρκο και της εναέριας έκφρασης. 

Μπορείς να με βρεις –όταν θα ανοίξουμε και πάλι τις πόρτες μας- στη βάση της ΚΙΡΚΟ εντός του πολυχώρου WE (www.weskg.gr) .

Μέχρι τότε μπορείς να μας στείλεις ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/kirkoart)

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

 

 

 Η δράση "Τέχνες και πολιτισμός σε... καραντίνα;" - νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί απαντούν πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου YOUTHLAND19.27/ ERASMUS PLUS/KA2, στο οποίο η "Σχεδία στην πόλη" συμμετέχει ως εταίρος.