Κωνσταντίνα Περιστεριάνου, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. KIRKO

Τέχνες και πολιτισμός σε καραντίνα

Καλλιτέχνες και δημιουργοί απαντούν!

 

  • Τι είδους προκλήσεις πιστεύετε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες αυτήν την περίοδο;

Πολλές… όπως: αλλαγές στα σχέδια τους, στη συνηθισμένη καλλιτεχνική τους καθημερινότητα τους, στον τρόπο λειτουργίας τους, στο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, στον τρόπο διαχείρισης της ματαίωσης των καλλιτεχνικών τους σχεδίων και στην εύρεση νέων τρόπων καλλιτεχνικής έκφρασης. 

 

  • Μπορεί η τέχνη να “περάσει” σε μια digital εποχή;

Ναι! Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που οφείλει να εκμεταλλευτεί υπέρ της η καλλιτεχνική κοινότητα, με σκοπό να διευρυνθεί η μετάδοση όλων των μορφών τέχνης σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους και γεωγραφικά πλάτη, με νέους και ακόμα πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Και επίσης να πειραματιστεί με νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. 

 

  • Παρά τις προκλήσεις που φέρνει αυτή η κατάσταση, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα που έχουν συμβεί σε εσάς;

Πολλά! Ανοίγονται νέα πλαίσια, υπεισέρχεται εκσυγχρονισμός σε πολλές μεθόδους και εκμετάλλευση της τεχνολογίας υπέρ μας, έχουμε διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων (η τεχνολογία μας φέρνει πιο "κοντά"), νέες συνεργασίες, διαφορετικο τρόπο σκέψης. 

Όλο αυτό που ζούμε είναι μια πηγή έμπνευσης και ανοίγονται νέοι δρόμοι. 

Η "ανάγκη" για προσαρμογή στη νέα κατάσταση μας ‘αναγκάζει’ να γίνουμε ευπροσάρμοστοι και ευέλικτοι, έτσι ανοίγονται νέοι δρόμοι, "νέα παράθυρα"! 

Βλέπουμε τα πράγματα με "νέα μάτια". 

 

  • Σε ένα πλαίσιο κοινωνικής απομόνωσης και υγειονομικής κρίσης, ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο ρόλος των τεχνών και του πολιτισμού στη ζωή των ανθρώπων;

Μας ταξιδεύει, δίνει ελπίδα,  φωτίζει τα όνειρα μας,  διευρύνει τους ορίζοντες μας, είναι ένα καταφύγιο, μια φωλιά, διευρύνει τους τρόπους σκέψεις μας, είναι μια κινητήρια δύναμη, ένα στήριγμα, ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, ένας τρόπος να μας κρατάει ενωμένους!

 

  • Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η «επόμενη μέρα»;

Σίγουρα θα είμαστε μουδιασμένοι, φοβισμένοι, διστακτικοί. Όμως συγχρόνως θα υπάρχει όρεξη για ΖΩΗ, για αλλαγές και βελτιώσεις! Θα υπάρξει μια αναπροσαρμογή σε πολλές καταστάσεις. Θα έχουμε νέα δεδομένα στα χέρια μας και θα έχουμε βρει νέους τρόπους διαχείρισης όλων αυτών που έχουμε περάσει. Θα έχουμε περισσότερα εφόδια για να αντιμετωπίζουμε μελλοντικές κρίσεις!

 

  • Το δικό σας μήνυμα/σχόλιο από την προσωπική σας εμπειρία ως καλλιτέχνης...

Υπομονή

Επιμονή

Ευελιξία

Προσαρμοστικότητα

"Απόλαυση" της όλης κατάστασης! Ακούγεται πολύ προκλητική αυτή η φράση, όμως είναι μια νέα εμπειρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να εξελιχθούμε μέσα από αυτήν, όσο οδυνηρή και αν είναι! Θα μας δώσει καινούρια εφόδια και "εργαλεία" στην εργαλειοθήκη μας για να βελτιωθούμε σαν καλλιτέχνες και σαν άνθρωποι! 

 

Λίγες πληροφορίες για εσάς...

Είμαι η Κωνσταντίνα!

Η επαγγελματική μου δράση, το τελευταίο διάστημα, συνδυάζει την τέχνη του τσίρκου και τη μη τυπική μάθηση με την ομάδα KIRKO, Circus for all.

Οι σπουδές μου είναι στην πολιτιστική διαχείριση, στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

 Έχω παρακολουθήσει αρκετά προγράμματα κατάρτισης που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την εμψύχωση, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τη ρομποτική. 

Η επαγγελματική μου εμπειρία είναι στον σχεδιασμό, στην οργάνωση και  στην υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

 

 Η δράση "Τέχνες και πολιτισμός σε... καραντίνα;" - νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί απαντούν πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου YOUTHLAND19.27/ ERASMUS PLUS/KA2, στο οποίο η "Σχεδία στην πόλη" συμμετέχει ως εταίρος.