Christmas is everywhere! - Τα Χριστούγεννα είναι παντού!

από την εθελόντρια της ομάδας Μαρίνα Τζίκου, φοιτ. Ψυχολογίας - Α.Π.Θ. 

 

 Mικροί και μεγάλοι αναμένουμε τα Χριστούγεννα με περίσσια χαρά και νοσταλγία, είτε γιατί περιμένουμε δώρα είτε για να επανενωθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πάρα τις δυσκολίες κάθε έτους οι γιορτές έχουν την τιμητική τους και συνήθως περιλαμβάνουν το  εξής πρόγραμμα: αρχές Δεκέμβρη στόλισμα δέντρου, μόλις κλείσουν τα σχολεία φτιάχνουμε μελομακάρονα και κουραμπίεδες, το γράμμα για τον ΑΪ Βασίλη ήδη έχει ταχυδρομηθεί,  παρακολουθούμε χριστουγιεννιατικες ταινίες ενώ μετά το λουκούλειο τραπέζι της αλλαγής του χρόνου και μόλις γλυκοχαράξει Πρωτομηνιά , το νέο έτος έχει αφήσει πίσω του δύο μασουλημένους κουραμπιές που έφαγε ο κατάκοπος Αϊ Βασίλης και πολλά δώρα κάτω από το δέντρο. Λίγο πολύ έτσι περνάν οι γιορτές.Τι γίνεται όμως στις άλλες χώρες του κόσμου; Ακουλουθούν τις ίδιες συνήθειες; Για να δούμε! Δέστε σφιχτά τις ζώνες σας γιατί θα πάμε ένα γρήγορο ταξίδι σε πέντε χώρες της Ευρώπης για να μάθουμε τα έθιμα των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

 

Αγγλία

 Προσγειωθήκαμε λοιπόν στη βροχερή Μ. Βρετανία. Ο “Father Christmas”  κάθε χρόνο φροντίζει την παράδοση των δώρων σε όλα τα παιδιά. Το γράμμα καίγεται στο τζάκι γιατί σύμφωνα με το έθιμο ο καπνός ταξιδεύει μέχρι το Β.Πόλο όπου ο “Father Christmas” μαζί με τα ξωτικά θα αναλάβουν την κατασκευή αλλά και παράδοση παιχνιδιών. Κάθε παραμονή  Χριστουγέννων και μετά φυσικά από το σερβίρισμα της γαλοπούλας, κρεατόπιτας (meat pie) και της πουτίγκας , τρείς γεύσεις που δεν λείπουν από κανένα βρετανικό εορταστικό τραπέζι, τα παιδιά κρεμούν στην άκρη του κρεβατιού τους Χριστουγιεννιάτικες κάλτσες για να τοποθετηθούν τα πολυπόθητα δώρα και τα γλυκίσματα . 

Γαλλία

 Ο Γάλλος  ΑΪ Βασίλης εν ονόματι Père Noël ( ο Πατέρας των Χριστουγέννων) μοιράζει τα δώρα στις 24 Δεκεμβρίου. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στο τζάκι για να τα βρούν την επόμενη μέρα γεμάτα με ξηρούς καρπούς και κάθε λογής γλυκά.Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, ενναλλακτικά και «Reveillon» (ρεβεγιόν),  περιλαμβάνει κυρίως θαλασσινά και όστρακα ενώ για πρόσθετη εορταστική διάθεση το σπίτι κοσμούν τα Αλεξανδρινά, τα γνωστά κόκκινα λουλούδια, που αποκαλούν «Le poinsettia ou étoile de Noël» (Αστέρια των Χριστουγέννων).

 

Γερμανία

  Αυτή τη στιγμή η πινέζα στο χάρτη βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη. Στη Γερμανία, πέρα από τον καθιερωμένο στολισμό δέντρου και τη διακόσμηση του σπιτιού με λαμπάκια και όμορφα στολίδια ,ένα από τα χαρακτηριστικά έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τη λήξη του έτους. Άπο τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου συναντάμε το έθιμο των τριών μάγων. Όπως προδίδει και ο τίτλος τα παιδάκια κυκλοφορούν από σπίτι σε σπίτι στους δρόμους τις Γερμανίας ψάλοντας χριστουγιεννάτικες μελωδίες ντυμένα ως Κάσπαρ, Μέχιορ και Μπαλτάζαρ και συλλέγουν γλυκίσματα , λιχουδιές και χρήματα.

Ιταλία

  Στη γειτονική Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί περισσότερο από       οποιαδήποτε άλλη χριστιανική χώρα καθώς αρχίζει στις 8 Δεκεμβρίυ και τελειώνει στις 6 Ιανουαρίου την ημέρα των Θεοφανίων. Τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων μεταμφιέζονται βοσκοί και ψάλουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και η ανταμοιβή δεν παραλείπει να περιλαμβάνει γλυκά και χρήματα. Παρόλο που υπάρχει ο Αϊ Βασίλης (Babbo Natale) , τα δώρα τα φέρνει η μάγισσα Befana, η οποία πετά με τη σκούπα της πάνω από τα σπίτια και υπακούει στο Χριστουγιεννιάτικο γράμμα και τις επιθυμίες των «καλών» παιδιών ενώ τιμωρεί τα άτακτα παιδιά προσφέροντας αντί για δώρα , κάρβουνα.

Ισπανία

  Τέλος τα Χριστούγεννα στην Ισπανία έχουν μια βαθιά θρησκευτική χροιά. Προστάτης της χώρας είναι η Παναγία και η περίοδος των Χριστουγέννων ξεκινά στις 8 Δεκεμβρίου στη γιορτή της «Άσπιλη σύλληψης». Η Παραμονή των Χριστουγέννων  ή αλλιώς «Noche Buena» γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Στις 5 Ιανουαρίου διοργανώνεται μια μεγάλη παρέλαση παρέλαση που ονομάζεται «Cabalgata de Reyes», άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας πετάνε γλυκά στα παιδιά. Η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου την μέρα των Θεοφανίων κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τρεις Μάγοι φέρνουν τα δώρα στα παιδιά.

Όπως είδατε στο μικρό και γρήγορο ευρωπαϊκό μας ταξίδι αν και εντοπίσαμε διαφορετικές εκδοχές και έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων, στον πυρήνα τους όμως οι γιορτές έχουν για όλους κοινό νόημα και σημασία. Συμβολίζουν την ανάγκη για εγκύτητα, αγάπη και ελπίδα για ένα νέο έτος με πλούσιες εμπειρίες και περισσότερες ευκαιρίες για να γίνουμε καλύτεροι μέσα από αυτά που μας έμαθαν οι δυσκολίες του προηγούμενου έτους.

 

Καλά Χριστούγεννα!