Εισαγωγικό κείμενο: "Τι σημαίνει για μένα το Πολυτεχνείο;" Ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα μνήμης θέλοντας να αποδώσουμε τον δικό μας φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Τι σημαίνει για μένα το Πολυτεχνείο; - ένα αφιέρωμα από την ομάδα εθελοντών της "Σχεδίας στην πόλη"

 

17 Νοεμβρίου 1973, μια οδυνηρή νύχτα... τα τανκς εισβάλουν στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας... 

Η εξέγερση των φοιτητών έχει ξεκινήσει από καιρό αλλά αυτή η φοβερή νύχτα θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για τη χούντα των συνταγματαρχών που από την 21η Απριλίου 1967 είχε καταλύσει με πραξικόπημα τη δημοκρατία στη χώρα... 

48 χρόνια μετά... Νοέμβριος 2021...

Και αποφασίσαμε να σταθούμε λίγο παραπάνω στο ερώτημα "Τι σημαίνει για σένα το Πολυτεχνείο;"

Πρώτα απ' όλα να αφουγκραστούμε τις δικές μας σκέψεις κι έπειτα να ρωτήσουμε φίλους και συγγενικά μας πρόσωπα..

Διαβάσαμε άρθρα και μαρτυρίες, ακούσαμε τραγούδια, είδαμε συνθήματα, αναζητήσαμε εξώφυλλα εφημερίδων της εποχής, καταγράψαμε απαντήσεις και προβληματισμούς.

Ετοιμάσαμε έτσι ένα μικρό αφιέρωμα μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θέλοντας να αποδώσουμε τον δικό μας φόρο τιμής στους ανθρώπους που τότε και που πάντα θυσιάζουν τη ζωή τους για τα παναθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης.

Γιατί πιστεύουμε πως η μνήμη πρέπει να κρατά ζωντανή την ιστορία. Και πως εμείς, οι νέοι άνθρωποι, μέσα από αυτή τη γνώση θα μάθουμε, θα αναλογιστούμε και θα προχωρήσουμε στους δικούς μας αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο.

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη της ομάδας που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Δείτε το αφιέρωμα στο παρακάτω link:

ΕδώΠολυτεχνείο

  

Οι γενιές προχωρούν αλλά τα μηνύματα για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη παραμένουν το ίδιο δυνατά! Μας το έδειξαν οι απαντήσεις του Βασίλη 18 χρονών και της Λίτσας 78 χρονών. 

  

 

 

*Το αφιέρωμα είναι μια ακόμη δράση της ομάδας "YOUTH & the city" project - πρωτοβουλίες νέων εθελοντών της "Σχεδίας στην πόλη".